Doorzoek volledige site
25 juni 2019 | KEVIN MOENS

Isokorb® CXT optimaliseert thermische isolatie met glasvezelcomposiet

Illustratie | Schöck
Illustratie | Schöck

Schöck lanceert met Isokorb® CXT een energiezuinige thermische onderbreking die EPB-aanvaarde bouwknopen faciliteert. Het element is uitgevoerd met staven van glasvezelcomposiet en een 120 millimeter dikke Neopor-isolatielaag. Isokorb® CXT wordt toegepast als constructief verankeringssysteem voor de thermische onderbreking van uitkragende balkons en galerijen.

Zoals het standaard Isokorb® XT-element is Isokorb® CXT uitgevoerd met een HTE- Compact® drukelement voor een lagere warmtegeleiding en een hogere draagkracht. Bij hogere capaciteitsklassen bevat het CXT-element een speciale beugel die de krachten achter het drukelement nog effectiever overdraagt.

Het element is gecertificeerd met een technische goedkeuring van het DIBt en is beschikbaar in een brandwerende uitvoering (REI120). De Isokorb® CXT-elementen zijn standaard beschikbaar in hoogtes van 160 tot 250 millimeter.

 

De kracht van glasvezelcomposiet

Bij de Schöck Isokorb® CXT zijn de trekstaven vervangen door Schöck Combar®-glasvezelcomposiet, een hoogwaardig en thermisch isolerend materiaal. De keuze voor glasvezelcomposiet in plaats van staal zorgt voor een reductie van CO2-uitstoot van 27 procent tijdens het productieproces. Het glasvezelmateriaal laat een thermische geleidbaarheid van 0,7 W/mK optekenen, waar die waarden voor staal tussen de 50 à 60 W/mK liggen en voor roestvrij staal tussen 15 à 17 W/mK. Er vindt dus amper warmtegeleiding plaats.

Combar® bewijst zich al jaren als wapening in beton en als sandwichwandverankering. Het materiaal is naast thermisch isolerend ook corrosiebestendig en heeft een hoge treksterkte. Door deze bijzondere eigenschappen wordt de thermische geleiding tot wel 30 procent teruggebracht en de hoge treksterkte maakt dat de trekstaven korter zijn uitgevoerd. Dat resulteert in een energiezuinige en compacte Isokorb® met betere prestaties en meer ontwerpvrijheid. Voorts is het materiaal bestand tegen chemicaliën en is het niet-geleidend.

 

Geprefabriceerde elementen

Door het gebruik van met glasvezel versterkte kunststof is de Schöck Isokorb® CXT tot 30 procent lichter en verloopt het productieproces een stuk eenvoudiger. De compacte thermische onderbreking vereist minder opslagruimte en laat zich makkelijk verwerken bij prefab balkons en galerijen. Een geprefabriceerd balkon, opgebouwd met een Schöck Isokorb® CXT, wordt geleverd op de werf, waar het voor een perfecte verbinding samen met de betonvloer gegoten wordt.

Door de corrosiebestendigheid van het glasvezelmateriaal is er slechts een dunne betonnen deklaag nodig. De wapening kan eerst worden afgewerkt, en vervolgens worden de Schöck Isokorb® CXT-elementen geplaatst en het beton gegoten.

 

Environmental Product Declaration

Het element is door het Passivhaus Institut in Darmstadt (Duitsland) gecertificeerd en heeft een Environmental Product Declaration (EPD) door zijn lagere milieubelasting (CO2-uitstoot). Dankzij de hoge treksterkte van het gebruikte glasvezel in de Schöck Isokorb® CXT blijven de elementen compact (maximaal 270 millimeter) en zijn dure transportmethodes niet langer aan de orde.