Doorzoek volledige site
27 juni 2019

Hoe de geluidsisolatie waarborgen bij verlaagde plafonds?

Tabel A: waarneming van gesprekken in een aangrenzende ruimte in functie van de globale geluidsisolatie en het achtergrondgeluid aan de ontvangstzijde. Illustratie | WTCB

Verlaagde plafonds worden zeer vaak toegepast in kantoorgebouwen. Zij hebben echter een grote invloed op de geluidsisolatie tussen aangrenzende ruimten. Welke maatregelen moet men treffen om een gebrek aan comfort te vermijden? Ontdek het in dit WTCB-artikel

De hoorbaarheid en de verstaanbaarheid van gesprekken in aangrenzende kantoorruimten zijn niet alleen afhankelijk van de in-situgeluidsisolatie, maar ook van het achtergrondgeluid aan de ontvangstzijde. Naarmate de geluidsisolatie of de achtergrondgeluiden toenemen, verminderen de hoorbaarheid en de verstaanbaarheid van de gesprekken in de aanpalende ruimte (zie tabel A).

De globale in-situgeluidsisolatie tussen twee kantoren wordt zowel bepaald door de geluidsisolatieprestatie van de scheidingswand als door deze van het verlaagdeplafondsysteem en zijn aansluitingswijze (zie TV 232). Om te komen tot de gewenste geluidsisolatie (zie tabel A), moet men kiezen voor een geschikte scheidingswand en een geschikt plafondsysteem. Het zwakste element bepaalt immers de globale geluidsisolatie.

Tabel B op de volgende pagina bestudeert de impact van een aantal parameters op de (globale) in-situgeluidsisolatie. Hieruit blijkt dat het plafondtype, de dikte van de geluidsbarrière en de aanwezigheid van een absorberende mat in het plenum de grootste invloedfactoren zijn. 


Lees verder op de website van het WTCB

GERELATEERDE DOSSIERS