Doorzoek volledige site
02 juli 2019

L’Arbre Blanc van Sou Fujimoto siert skyline Montpellier

Illustratie | Cyrille Weiner
Illustratie | Cyrille Weiner
Illustratie | Cyrille Weiner
Illustratie | Cyrille Weiner
Illustratie | Cyrille Weiner
Illustratie | Cyrille Weiner

Balkons strekken zich uit als bladeren in de L’Arbre Blanc-toren in Montpellier. De Japanse architect Sou Fujimoto realiseerde de mixed-use toren in de vorm van een boom in samenwerking met Nicolas Laisné, Dimitri Roussel en OXO Architectes.  

L’Arbre Blanc telt zeventien verdiepingen en 113 appartementen met uitkragende balkons, naast publiek toegankelijke faciliteiten op het gelijkvloers en het dak. Het architectenteam wilde met zijn ontwerp de klassieke woontoren heruitvinden. De vorm moet interactie faciliteren en bewoners aanmoedigen om buiten te leven, zoals de traditie is in Montpellier.

L’Arbre Blanc of ‘Witte Boom’ was het winnend ontwerp van de Folie Richter-wedstrijd uitgeschreven door het stadsbestuur van Montpellier in 2013 om het architecturale erfgoed van de stad te verrijken. Fujimoto, Laisné, Roussel en OXO Architectes kozen ervoor om samen te werken omdat ze het geloof delen dat architectuur natuurlijke vormen moet aannemen. “We hebben gemeen dat de natuur ons inspireert, maar we vertalen dat op een heel andere manier in ons werk. Daarom leek het ons van grote waarde om onze visies te vergelijken in deze wedstrijd”, aldus Manal Rachdi, de oprichter van OXO Architectes.

"Het concept is zo verfijnd dat de uiteindelijke look van L’Arbre Blanc niet erg verschilt van de eerste modellen, en dan vooral de grote buitenruimtes, een idee waarover we het snel eens waren nadat we Sou vertelden hoe de inwoners van Montpellier leven”, voegt Laisné toe.

De 113 appartementen van de toren kijken elk in een andere richting, en hebben elk hun eigen balkon. Sommige balkons kragen uit over meer dan 7 meter, en de duplexappartementen beschikken over twee balkons verbonden door een trap. Bedoeld als leefruimtes buitenshuis, moedigen ze interactie aan tussen bewoners van verschillende verdiepingen.

Op het gelijkvloers is L’Arbre Blanc een publieke kunstgalerij met glazen wanden die zich openen naar een nieuw park langs de rivier Lez. Op het dak van de toren is een bar ingericht met een panoramische publieke tuin met zicht op de stad, terwijl bewoners er een meer private gemeenschappelijke ruimte krijgen.

GERELATEERDE ARTIKELS