Doorzoek volledige site
03 juli 2019

Castellana 77, een duurzaam gebouw met een glazen gevel van Guardian Glass

Illustratie | © luis vidal + arquitectos.
Illustratie | © luis vidal + arquitectos.
Illustratie | © luis vidal + arquitectos.
Illustratie | © luis vidal + arquitectos.
Illustratie | © luis vidal + arquitectos.

In het hart van het financiële centrum van Madrid, in de wijk AZCA staat Castellana 77, een gebouw dat twintig jaar lang buiten gebruik is geweest, maar dankzij luis vidal + arquitectos een nieuw iconisch leven heeft gekregen. De oorspronkelijke toren uit 1977 is nu een kantoorgebouw van 62 meter hoog die zich op zijn eigen bijzondere manier tegen de skyline van de stad aftekent. Na de restauratie is het gebouw de leider op het vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid en kreeg het de prestigieuze LEED-platinum certificering. De glasproducten met hoge prestaties van Guardian Glass voor de gevel droegen bij tot het behalen van deze LEED-certificering.

Slim gebruik van natuurlijk licht en de wens voor een sterke identiteit van het gebouw zodat het in de omgeving opvalt, waren twee van de essentiële pijlers van het architecturale project. Aldus Luis Vidal: “Het doel was het gebouw te moderniseren waardoor een nieuw onroerend goed ontstaat dat flexibel en duurzaam is, alsmede een hoogkwalitatieve commerciële ruimte te creëren, met een nieuw imago geïntegreerd in de skyline van Madrid; een vooruitstrevende stad met respect voor haar roots.”

Dit werd bereikt met een integrale restauratie die voornamelijk gericht was op het bouwen van een nieuwe gevel met een scherpe, verticale modulatie door middel van het hoog-selectieve gecoate glas Guardian SunGuard® SN 70/41 in de vliesgevel.

Dit moderne, inspirerende bouwsysteem bevat tevens een bijkomende functie die extra zonwering biedt door het gebruik van vinnen voor beschaduwing die 60 cm uitsteken (afgescheiden van de hoofdgevel door een opening van 15 cm voor onderhoud en reiniging). Samen met Guardian Glass verbeteren ze de algemene prestaties van het gebouw nog meer.

Over een totale oppervlakte van 21.000 m² omvatten de architectuur en de bouwwerken eveneens de opwaardering van alle faciliteiten in Castellana 77 alsook de omvorming van de 18 verdiepingen boven de grond (16.261 m² in totaal), waardoor de indeling van de benedenverdieping flexibeler is. De benedenverdieping biedt ruimte aan kantoren en commerciële ruimtes.

De oorspronkelijke vier verdiepingen die als parkeerplaats werden gebruikt, zijn vernieuwd en er is een extra verdieping voor de algemene faciliteiten van het gebouw. De vijf verdiepingen onder de grond bieden nu 200 parkeerplaatsen.

 

Een levende, efficiënte glazen gevel

De bouw van de gevels van Castellana 77 bestond uit twee fasen. Het oorspronkelijke gebouw, dat volledig verouderd en versleten was, werd eerst ontmanteld. Daarna werd het nieuwe gebouwomhulsel geplaatst. Dit resulteerde in de volgende soorten gevel op basis van de oppervlakte en oriëntering: een vliesgevel, een vliesgevel met latbescherming en een geventileerde gevel.

De vliesgevel bestaat uit een profielsysteem van geëxtrudeerd aluminium en opvulpanelen van het neutrale gecoate glas SunGuard SN 70/41 met hoge selectiviteit als buitenpaneel. Dit is een van de mogelijke soorten gecoat glas in het assortiment architecturaal glas met hoge prestaties van Guardian SunGuard. Deze oplossing heeft een neutrale uitstraling met een lichttransmissie van 70% en een maximale zonwering. Met dit gevelsysteem kunnen de glasranden vrij ventileren, waardoor ongewenste condensatie wordt voorkomen.

 

EFTE-vinnen voor hogere energie-efficiëntie

Een ander karakteristiek kenmerk van de architectuur van Castellana 77 zijn de EFTE- of ethyleen-tetrafluorethyleenvinnen die speciaal voor dit project zijn ontworpen met een specifieke oriëntering en buiging, zodat ze door de huid van het gebouw kunnen vloeien waardoor dit een unieke, karakteristieke vorm krijgt. Naast hun esthetische doel is de belangrijkste functie van deze vinnen het voortdurend nastreven van meer energie-efficiëntie en duurzaamheid, omdat ze het bouwwerk beschermen tegen rechtstreekse blootstelling aan de zon. Dit vooruitstrevende materiaal EFTE laat licht door, maar geen warmte, waardoor achtergrondverlichting mogelijk wordt. De architecten konden hierdoor een voortdurend veranderende gevel creëren.

Overdag zorgt de beweging van de zon en de blindering (naargelang de lichtintensiteit) voor een levendig veranderend beeld op de gevel. ‘s Nachts komt de identiteit van binnen de vinnen met verschillende lichtconfiguraties, door het gebruik van enkele kilometer geïnstalleerde ledlichten.

Dankzij de SunGuard SN 70/41 beglazing en de EFTE-vinnen heeft de gevel van Castellana 77 een lage emissie en veel zonwering. Een uitgebreide studie naar de blootstelling van het gebouw aan de zon en schaduw aan de west-, oost- en zuidgevel op verschillende kritieke tijdstippen op iedere dag van het jaar heeft geleid tot een efficiënt ontwerp waarmee heel wat energie wordt bespaard en dat de bewoners van het gebouw meer comfort en welzijn biedt.

 

LEED duurzaamheid en certificering

Castellana 77 is nu een gebouw met een hoge duurzaamheid. Daarom heeft het de LEED-certificering (Leadership in Energy and Environmental Design) ontvangen van de US Green Building Council, een groep leiders van de bouwsector die milieuvriendelijke bouwwerken bevorderen en aanmoedigen.

LEED is een van de meest prestigieuze certificeringen ter wereld die de duurzaamheid van gebouwen beoordeelt en milieuvriendelijk en financieel haalbaar comfortabel onroerend goed bevordert. De categorie van de certificering voor Castellana 77 was “platinum” in het Core & Shell systeem.

Deze onderscheiding werd aan het gebouw toegekend voor onder andere de volgende aspecten:

  • Energie-efficiëntie: De glazen gevel en de zonwerende vinnen alsook het energiebeheer en de regelingsprestaties resulteren in maximaal thermisch en verlichtingscomfort voor de bewoners van het gebouw. Hierdoor wordt het energieverbruik tot maximaal 33% per jaar verlaagd in vergelijking met een gewoon gebouw met hetzelfde verbruik en dezelfde oppervlakte. De airconditioning en verlichtingssystemen verbruiken respectievelijk 46% en 34% minder.
  • Natuurlijk licht en uitzicht: 95% van de werknemers en bewoners van Castellana 77 hebben natuurlijk licht en rechtstreeks zicht naar buiten.
  • Kwaliteit van de binnenlucht: Met een energie-efficiënt airconditioningsysteem op basis van 100% luchttoevoer van buiten.
  • Ligging en uitgebreide vervoersmogelijkheden om het gebouw te bereiken.
  • Het efficiënte gebruik van water door toevoeging van efficiënte badkamerfaciliteiten, waardoor het gebouw 39% minder water verbruikt in vergelijking met andere gelijkaardige gebouwen.
  • Bewustzijn van duurzaamheid: Sinds de restauratie wordt in het gebouw voornamelijk gerecycleerd materiaal van gecertificeerde lokale oorsprong gebruikt.
  • Lage of nulemissie: Het gebruik van 100% materiaal zonder (of met weinig) emissie van vluchtige organische stoffen.

Guardian Glass is lid van de US Green Building Council.

GERELATEERDE DOSSIERS