Doorzoek volledige site
10 juli 2019

Zomerse ontmoetingen tijdens Pre-Triënnale Brugge

House of Time, raumlabor Illustratie | © Tom Leentjes

Genieten van een inspirerende babbel bij een drankje in een prachtig decor? Daarvoor moet je deze zomer in Brugge zijn. Van 29 juni tot 8 september strijkt daar de Pre-Triënnale neer in het nieuwe URB EGG-café, een voorbode op de Triënnale Brugge 2021. Tweewekelijks op zondag vinden er ontmoetingen plaats met architecten, kunstenaars, schrijvers e.a. rond vier thema’s: kunst in de stad, solidariteit, gemeenplaatsen en stadsvernieuwing.

14/7: Ontmoeting met… kunst in de stad

Bij kunst in de publieke ruimte denken we vaak aan standbeelden of stadsbeelden. Het zijn hedendaagse monumenten of vernieuwende architectuurprojecten op pleinen of langs straten. Het zijn kunstwerken op privéterrein, maar zichtbaar vanop de openbare weg of grootse indrukwekkende publiekstrekkers, als bakens in het stedelijke weefsel. Het zijn toegankelijke plaatsen, moderne sculpturen of gebouwen die deel uitmaken van het bijzondere stadspatrimonium. In deze ontmoeting beschouwt Pre-Triënnale Brugge een diversiteit aan invalshoeken en gaat in gesprek met Heidi Ballet (curator), Anouk De Clercq (multimediakunstenaar) en Philip Van Isacker (beeldhouwer).

 

28/7: Ontmoeting met… solidariteit

“Het is aan Jou. Het is aan Mij. Het is aan Ons.”, is het motto voor Theater aan Zee deze zomer, en blijkt ook een rode draad voor deze ontmoeting. Betrokkenheid is immers een leidraad in de praktijk van de verschillende sprekers; het is een aanknopingspunt om op zoek te gaan individuele en collectieve concepten van solidariteit en dialoog. Het is een aanleiding tot plaatsbepaling: waar staan we als mensen in de wereld, wat willen en kunnen en moeten we doen. Welk potentieel en welke infrastructuur is aanwezig om het te kunnen hebben over eenzaamheid, ongelijkheid en onrechtvaardigheid in een context van kunst en cultuur?  

 

11/8: Ontmoeting met… gemeenplaatsen

House of Time is een sociaal-artistiek project gelegen aan de rand van de Brugse binnenstad, een afgezonderd stukje groen waar jongeren kunnen zijn, nadenken over verandering en vooral: leven in het nu. Door samen te ontwerpen, bouwen, koken en eten, worden er banden gesmeed, talenten ontdekt en veranderingsprocessen – klein of groot – teweeg gebracht. Niets moet, alles kan. Na Triënnale Brugge 2018 krijgt het proefproject door raumlabor en Brugge(n) voor Jongeren een vervolgverhaal en wordt de werking lokaal verdergezet en uitgebreid. Verschillende pistes worden onderzocht en besproken: hoe kan deze plek betekenis geven aan de lokale jongeren, maar ook aan de buurt? Welke ruimtelijke, sociale en culturele impact heeft een gemeenschapsplek als House of Time op een historische stad als Brugge? En wat vinden de jongeren er zelf van?

 

25/8: Ontmoeting met… stadsvernieuwing

Naar aanleiding van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg staat Pre-Triënnale Brugge stil bij de fascinerende geschiedenis van deze plek en de rol die ze tot op vandaag vervult. De Brugse Stadsschouwburg (1869) is één van de best bewaarde stadstheaters in Europa en werd in 2001 grondig gerestaureerd. Bijna dagelijks is het gebouw decor voor (inter)nationale voorstellingen en optredens. Kristallen luchters, rood tapijt en fluwelen klapstoelen voeren ons mee naar de glamour van weleer. Maar tijden veranderen ook. Steeds meer evolueren stadstheaters tot open huizen, plekken waar cultuur kan beleefd worden en waar er naast traditionele producties ook ruimte is voor improvisatie en participatie. Is een Stadsschouwburg meer dan een vertoningsplek? Kan het ook een katalysator zijn voor stadsvernieuwing en hoe staan andere organisaties hiertegenover? Ervaringen, ideeën en dromen worden uitgewisseld tijdens deze laatste Ontmoeting.

Surf naar de website van Pre-Triënnale Brugge voor alle info over de ontmoetingen en om in te schrijven.