Doorzoek volledige site
06 augustus 2019

Londense burgemeester trekt stekker uit The Tulip van Foster + Partners

Illustratie | DBOX / FOSTER + PARTNERS

Eerder dit jaar keurde de City of London de plannen van het gerenommeerde Foster + Partners voor The Tulip, een 305 meter hoge wolkenkrabber, nog goed. Burgemeester Sadiq Khan heeft nu zijn toestemming voor het project geweigerd voornamelijk omdat het te weinig voordeel zou bieden voor het brede publiek. Dat meldt de Britse architectuursite Dezeen.

The Tulip heeft – zoals de naam al doet vermoeden - de vorm van een tulp: een betonnen schacht met daarbovenop bladvormige glazen uitkijkplatformen. Het gebouw zou een toeristische attractie worden. In de toren zouden bezoekers over de Sky Bridge kunnen wandelen, de glijbaan nemen naar een van de twaalf verdiepingen en zelfs ritjes maken in zogenaamde ‘Gondola pods’ langs de gevel van het gebouw. De geschiedenis van Londen zou er tot leven worden gewekt via gidsbeurten en interactief materiaal. In de skybar en het restaurant zouden bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over de stad.

Er is veel controverse geweest rond het gebouw, dat niet in lijn zou zijn met de stedenbouwkundige voorschriften in Londen of zelfs de radarsystemen van het vliegverkeer zou kunnen verstoren. Hoewel de City of London het ontwerp eerder dit jaar goedkeurde, heeft de burgemeester van Londen de plannen nu toch afgekeurd. The Tulip zou gebouwd worden naast de Gherkin, de iconische wolkenkrabber tevens van de hand van Foster + Partners.

Volgens burgemeester Sadiq Khan zou het voordeel voor het brede publiek te beperkt zijn, gezien het panoramisch platform noch de gondelritjes vrij toegankelijk zouden zijn voor het publiek. Ook stelt hij dat het ontwerp van onvoldoende kwaliteit is voor zo’n prominente locatie en dat de toren de skyline van Londen zou schaden.

Foster + Partners laat door Dezeen optekenen dat het ontwerpteam overtuigd blijft van de sociaal-economische voordelen van The Tulip voor Londen en bij uitbreiding de hele UK. Het bureau laat weten “nu de tijd te zullen nemen om mogelijke volgende stappen voor het Tulip-project te ondernemen."