Doorzoek volledige site
26 augustus 2019

'Overal waar er licht is, kan er nu ook draadloze communicatie zijn'

Illustratie | © Signify

Naast WiFi is er nu ook LiFi: draadloos internet dat via lichtgolven in plaats van radiogolven loopt. Met deze betrouwbare, veilige en snelle draadloze communicatie, die gebruik maakt van de bestaande en toekomstige verlichtingsinfrastructuur, richt Signify zich op professionele markten kantoren, horeca, retail, industrie en gezondheidszorg.

Signify lanceerde recent een nieuwe reeks LiFi-systemen met 's werelds snelste en meest betrouwbare LiFi-systemen die in de handel verkrijgbaar zijn. Het gamma, met de merknaam Trulifi, maakt gebruik van bestaande en toekomstige professionele armaturen. In plaats van een beroep te doen op radiosignalen (zoals WiFi, 4G/5G, Bluetooth, enz.), maakt Trulifi gebruik van lichtgolven om zeer betrouwbare en veilige draadloze bidirectionele communicatie mogelijk te maken met snelheden die veel hoger liggen dan de meeste conventionele draadloze technologieën op de werkplek.

Trulifi werkt met optische draadloze zendontvangertechnologie die in de Philips armaturen is ingebouwd of achteraf is aangebracht. Dit betekent dat klanten hun bestaande verlichtingsinfrastructuur niet moeten ontmantelen en vervangen om licht van hoge kwaliteit en draadloze connectiviteit te ontvangen.

 

Betrouwbaar, snel en veilig

Trulifi overwint de toenemende congestie van het radiospectrum en is daarnaast perfect voor plaatsen waar radiofrequenties niet goed of helemaal niet werken. Locaties onder de grond zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Ook plekken waar radiofrequenties niet zijn toegestaan lenen zich uitstekend voor Trulifi. Denk maar aan sommige scholen, ziekenhuizen, vliegtuigen en industriële installaties.

Ook de veiligheid wordt gegarandeerd: Trulifi is even betrouwbaar en veilig als communicatie via kabel en bij uitstek geschikt voor toepassingen waar gegevens veilig worden bewaard, bijvoorbeeld de back-office van financiële instellingen, overheidsdiensten, tijdelijke medewerkers zoals audit- en inspectieteams. Het maakt gebruik van AES 128-codering, vereist een USB-toegangssleutel en heeft een extra ingebouwde beveiligingslaag omdat lichtgolven niet door muren heen kunnen dringen.

En aangezien er geen interferentie is met andere radiocommunicatiesystemen is LiFi de enige draadloze technologie die in staat is om een gegarandeerde snelheid te bieden.

 

150 Mbps

Het nieuwe gamma bestaat uit Trulifi-geschikte armaturen die draadloze connectiviteit bieden met snelheden tot 150 Megabits per seconde (Mbps) in grote ruimten, zoals vergaderzalen en kantoorverdiepingen. Er is een naadloze overgang tussen elke Trulifi-armatuur zodat gebruikers vrij kunnen rondlopen. Deze snelheid is voldoende groot om gelijktijdig 30 1080p HDTV-films te streamen. Voor de ontvangst van het LiFi-signaal is een USB-toegangssleutel nodig die, aangesloten op een laptop, fungeert als zender om gegevens naar de armatuur terug te sturen.

De Trulifi-reeks bevat ook een Zvast punt-tot-punt systeem met een snelheid tot 250 Mbps, dat werkt als een draadloze kabel, ideaal om machines te koppelen aan elkaar, of aan het netwerk. Mogelijke toepassingen zijn onder meer het aansluiten van robots of machines in omgevingen met moeilijke radiofrequentie (RF) zoals industriële vestigingen, of ziekenhuizen waar RF-communicatie niet is toegestaan, of plaatsen waar grote databestanden veilig en snel moeten worden verzonden en ontvangen.

 

Potentieel van licht

"Trulifi beklemtoont onze strategie om het potentieel van licht te ontsluiten om nieuwe snelgroeiende markten aan te boren", verklaart Olivia Qiu, Chief Innovation Officer bij Signify. "Door onze wereldwijde aanwezigheid, belangrijke installed base en kennis van de sector helpen we bestaande en nieuwe klanten om hun verlichtingsinfrastructuur te gebruiken voor betrouwbare, veilige en snelle draadloze communicatie tegen een zeer concurrerende prijs. Overal waar er licht is, kan er nu ook draadloze communicatie zijn".