Doorzoek volledige site
04 september 2019 | LIESBETH VERHULST

Britse architecten roepen noodtoestand klimaat en biodiversiteit uit

Illustratie | Pexels

Honderden Britse architecten hebben zich geëngageerd om de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. De petitie, die intussen meer dan 600 handtekeningen telt, is niet door de minste bureaus opgestart met onder meer Foster + Partners, David Chipperfield Architects en Zaha Hadid Architects in de rangen.

“De klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit zijn de meest prangende kwesties van onze tijd”, klinkt het bij de initiatiefnemers. “Gebouwen en de praktijk van het bouwen spelen daarin een belangrijke rol, gezien ze verantwoordelijk zijn voor bijna 40 % van de energiegerelateerde CO2-uitstoot, terwijl ze ook een significante impact hebben op ons natuurlijke habitat. Voor iedereen die in de bouwsector werkt, zal het beantwoorden aan de noden van onze maatschappij zonder de ecologische grenzen van de aarde te bereiken, een paradigmashift in gedrag vergen. Samen met onze klanten zullen we gebouwen, steden en infrastructuren moeten ontwerpen als ondeelbare componenten van een groter, permanent regeneratief, zelfvoorzienend systeem. De technologie is voorhanden om deze transformatie nu aan te vatten. Wat ontbreekt is de collectieve wil. Door dit te erkennen, engageren we ons om architectuur en urbanisme te creëren met een meer positieve impact op de wereld rondom ons.”

De ondertekenaars maken gewag van een aantal acties die ze hiertoe willen ondernemen, zoals het stimuleren van bewustwording bij klanten en toeleveranciers van de nood tot actie, het bepleiten van regeneratieve ontwerppraktijken, het integreren van de life cycle cost en het evalueren van alle nieuwe projecten tegen het licht van de klimaatuitdaging.  

Lees het volledige manifest op de website van #architectsdeclare.