Doorzoek volledige site
09 september 2019

Een rijke geschiedenis verdient een renovatie met respect

Illustratie | © Xella
Illustratie | © Xella
Illustratie | © Xella
Illustratie | © Xella
Illustratie | © Xella
Illustratie | © Xella

Een volledig gerenoveerd kasteel met koetshuis gelegen op 2,6 ha en op een boogscheut van Antwerpen centrum, dat wordt vanaf de zomer van 2019 het veelbelovend decor waar zowel jeugdkampen, groepen of gezinnen welkom zijn voor animaties, seminaries, activiteiten en overnachtingen. Een inspirerend renovatieproject op zich, en bovendien een nieuwe referentie voor Xella. Voor de renovatie koos het architectenbureau Erfgoed en Visie immers voor Multipor dampopen minerale isolatieplaten als isolatiemateriaal voor de binnenzijde van de bestaande gevels. Renotec werd aangesteld als aannemer voor het renovatieproject.

Het Boterlaerhof ligt vlakbij de aansluiting van de E313 aan de Ring rond Antwerpen. Dankzij een groenscherm blijft dit kasteel discreet verborgen en lijkt het alsof je even terug in gouden zestiende eeuw van Antwerpen staat. Naar verluid zouden zowel Rubens en Napoleon hier op bezoek zijn geweest. De recente geschiedenis was echter minder rooskleurig. De voorbije jaren werd het pand tot twee keer toe getroffen door een brand en bleef het verweesd achter, op zoek naar een koper. De nieuwe eigenaars hebben echter ambitieuze plannen met het Boterlaerhof, deze locatie biedt immers vanaf medio 2019 onderdak aan jeugdkampen, grote groepen of gezinnen. Er worden themaweekends en verblijven georganiseerd in het kasteel of het koetshuis.

De staat van de gebouwen liet echter te wensen over, mede omwille van de recente brand drong zich een grondige en structurele renovatie op. Daarenboven diende het originele karakter van de gebouwen zo goed mogelijk bewaard te blijven. Dit betekende ook dat aan de gevels vrijwel geen aanpassingen mochten gedaan worden. Om tot een comfortabel binnenklimaat te komen, koos men voor een isolatie aan de binnenzijde van het gebouw. 

Voor Karen Bernaerts, senior projectarchitect van het architectenbureau 'Erfgoed en Visie', waren de Multipor minerale isolatieplaten dé passende oplossing voor binnenisolatie. Multipor combineert immers verschillende voordelen: naast de hoge isolatiewaarde is dit materiaal dampopen en vochtregulerend, wat van groot belang is voor een gezond binnenklimaat.

Multipor kan zonder enig probleem worden gemonteerd op de bestaande massieve muur, zonder dampscherm. Bovendien is de plaatsing eenvoudig en flexibel in de verschillende situaties: er zijn verschillende technische mogelijkheden om aan te sluiten op bestaande muren of nieuw pleisterwerk. Tot slot kan Multipor een brandklasse A1 voorleggen, onbrandbaar dus, een niet onbelangrijk argument rekening houdend met de recente branden in dit gebouw.

 

Binnenisoleren in de praktijk

Renotec heeft als algemeen aannemer een sterke reputatie in renovatie van complexe projecten en gebouwen met een rijke geschiedenis. Rogier Knuts, projectmanager van Renotec, leidt ons rond op het project Boterlaerhof, dat in volle uitvoering is. "Een historisch gebouw renoveren, vraagt enorm veel flexibiliteit en maatwerk van de uitvoerders. Geen enkele ruimte is identiek of perfect van maat. Wanneer je in die situatie van binnenuit wil isoleren, heb je een materiaal nodig dat vlot kan verwerkt worden. Op die manier blijft de verwerkingstijd, planning en dus ook het budget, onder controle."

In het koetshuis is de montage van de Multipor binnenisolatie in volle opbouw. Rogier Knuts: "Met Multipor lijmmortel kunnen we de bestaande of eventuele nieuwe muren uitvlakken. Hierna worden de Multipor blokken op maat gezaagd en verlijmd. Dankzij de relatief grote afmeting van de blokken (600 x 390) en het voordeel dat ze eenvoudig op maat zijn te verzagen, kunnen de ruimtes vlot worden afgewerkt. Deze cellenbetonblokken zijn bovendien erg licht, en kunnen door één persoon geplaatst worden."

"Bij de plaatsing houden we onmiddellijk rekening met voorzieningen voor technieken, zoals stopcontacten of wateraansluitingen. Eventueel maken we gebruik van afstandhouders. Ook hier ervaren we het voordeel van Multipor. Omdat het materiaal zo dankbaar is om te verzagen en bewerken, kunnen holtes en sleuven zeer eenvoudig voorbereid worden. Indien nodig werken we sleuven verder af met Multipor reparatiemortel."

"Tot slot brengen we een wapeningsgaas met Multipor lijmmortel aan, waarna het bepleisterd kan worden. De isolatieblokken worden geplaatst door dezelfde ploeg die instaat voor de bepleistering van de wanden. Dit geeft ons het voordeel dat dit perfect op elkaar afgestemd is."

  

Wat met koudebruggen bij de aansluitende binnenmuren?

Bij renovatie van een bestaand gebouw met massieve muren dient extra aandacht gegeven te worden aan koudebruggen die ontstaan bij de aansluitende binnenwanden. In dit project is dit passend opgelost door niet alleen de binnenzijde van de gevels te isoleren maar ook een deel van de binnenmuren die hierop aansluiten. Op die manier kan de koude niet doordringen in de binnenmuur. Het eventuele verschil in dikte wordt opgevangen door wigvormige passtukken of een hoekprofiel met wapeningsgaas.