360 Architecten, BURO II & ARCHI+I en Crepain Binst Architecture hertekenen De Kouter in Gent

De Kouter was tot voor tien jaar een heus bankenplein. De jongste jaren komt er meer bewoning. KBC verkocht er zijn kantorencomplex aan projectontwikkelaar Wilma Project Development, die ondertussen deel geworden is van de Matexi-groep. TV 360 Architecten, BURO II & ARCHI+I en Crepain Binst Architecture plannen er nu de bouw van 42 luxe-appartementen, winkels, kantoorruimte en een uitbreiding van de bestaande ondergrondse parkeergarage.
De Kouter was tot voor 10 jaar een heus bankenplein. De jongste jaren komt er meer bewoning. KBC verkocht zijn kantorencomplex op de Kouter en in de Kouterdreef aan projectontwikkelaar Wilma Project Development, die ondertussen deel geworden is van de Matexi-groep. TV 360 Architecten, BURO II & ARCHI+I en Crepain Binst Architecture plannen er nu de bouw van 42 luxe-appartementen, winkels, kantoorruimte en een uitbreiding van de bestaande ondergrondse parkeergarage.
Er komen 42 luxe-appartementen (6.500 m²), 10.700m² winkel- en kantoorruimte (voor KBC) en een uitbreiding van de bestaande ondergrondse parkeergarage tot 87 plaatsen.
Met de winkels wordt een commerciële lus tussen de Koestraat en de Veldstraat vervolledigd. Om de zichtbaarheid van de winkels langs de doorsteek te optimaliseren, wordt het volume zacht geplooid, zodat fronten ontstaan en de Kouterdreef visueel verkort wordt.

    De gevel ruimt deels plaats voor een gevel in hedendaagse architectuur. De zijgevel en de achtergevel dateren van begin 20e eeuw en worden bewaard, terwijl de frontgevel dateert van de jaren vijftig en niet origineel is. De nieuwe architectuur sluit aan bij de bestaande architectuur en het ritme van de gebouwen op de Kouter.

    De Kouterdreef verbindt de Kouter met de Universiteitsstraat en is een doorsteek naar één van de belangrijkste winkelassen Korte Dagsteeg – Koestraat – Kalandeberg.


Bekijk hier een filmpje van het project.
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners