Doorzoek volledige site
23 september 2019

Architect vijfde snelst groeiende vrij beroep

Illustratie | Pixabay

Tussen 2014 en 2018 groeide het aantal architecten dat in ons lans actief is in vrij beroep met 7,11%. Daarmee is architect het vijfde snelst groeiende vrij beroep in België. Dat blijkt uit een analyse die hr-dienstverlener Acerta naar aanleiding van de Dag van de architectuur deed op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van Zelfstandige Ondernemers (RSVZ).

Het beroep van architect moet in de ranglijst van snelst groeiende vrije beroepen consultants, paramedici, landmeters en dierenartsen laten voorgaan. Nog enkele interessante bevindingen uit het rapport: van alle vrije beroepers is bijna 1 op de 10 architect, in twee op de drie gevallen is de architect een man, de gemiddelde leeftijd om zich als zelfstandig architect te vestigen is 28 jaar en gemiddeld verdient een vrouwelijke architect 30% minder dan haar mannelijke collega. 

Let wel: de cijfers over architecten in vrij beroep zeggen niet alles over het beroep van architect in het algemeen. Niet elke architect is immers een zelfstandige.

Het volledige artikel staat op de website van Bepublic en kan je lezen door hier te klikken.