Doorzoek volledige site
10 oktober 2019 | ARCHITECTURA.BE

10 jaar architectura.be: de drie meest gelezen projectreportages

Station Luik-Guillemins Illustratie | PxHere
Station Antwerpen-Centraal Illustratie | Pixabay
Ursulinenhof, Hasselt Illustratie | a2o architecten

Lang zullen we leven! architectura.be mag dit jaar tien kaarsjes uitblazen. Ons 'tinnen' jubileum vieren we met deze speciale nieuwsbrief volledig gewijd aan onze verjaardag. Trouwe lezers weten dat we er prat op gaan architecten zo goed mogelijk te informeren over recente projecten van collega's. De meest opmerkelijke projectreportage van de voorbije week prijkt dan ook steevast bovenaan onze nieuwsbrief. De voorbije tien jaar penden we meer dan 3.000 projectartikels bij elkaar. Wij zochten voor jou uit welke reportages het meest gelezen werden. 

1. Station Luik-Guillemins officieel geopend

Met meer dan 10.000 hits is het station van Luik-Guillemins veruit het project dat met de meeste aandacht ging lopen. Het station werd ontworpen door de Catalaanse architect Santiago Calatrava. Samen met het vernieuwde Antwerpen-Centraal is Luik-Guillemins het paradepaardje van de NMBS. De opening van beide stations in 2009 vormde het sluitstuk van de hoge snelheid in België, dat het eerste Europese land werd met een HST-infrastructuur van grens tot grens.


2. Antwerpen-Centraal, klaar voor een nieuwe eeuw

Op de tweede plaats prijkt dat andere paradepaardje van de NMBS. Antwerpen-Centraal - in de volksmond ook 'middenstatie'genoemd - heeft destijds een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Met dit prestigieus project stoomden Eurostation en NMBS-Holding het eclectische bouwwerk helemaal klaar voor de komst van de hogesnelheidstrein én kreeg Antwerpen-Centraal zijn vroegere grandeur terug. 

 

3. a2o architecten koppelt nieuw woonproject Ursulinenhof in Hasselt aan restauratie klooster

De derde meest aangeklikte projectreportage is er een - toeval of niet - uit onze thuisbasis. De oude schoolgebouwen van het VTI Hasselt nabij het Groenplein gingen onder de sloophamer waardoor er plaats vrijkwam voor het nieuwe woonproject Ursulinenhof van a2o architecten. Het Ursulinenhof bestaat uit twee volumes met in totaal 104 wooneenheden. Op het gelijkvloers bevinden zich wellnessfaciliteiten, een grand-café en commerciële ruimtes. Deze liggen rondom een nieuw aan te leggen fiets- en voetgangersstraatje dat het Groenplein met de Schrijnwerkersstraat verbindt. In het midden verbreedt deze doorgang tot een publiek pleintje.