Doorzoek volledige site
20 oktober 2019 | WOUTER POLSPOEL

Nieuwe prijs voor Maggie Shelter van DMOA architecten

Architect Benjamin Denef nam de prijs in ontvangst.

Na de Henri van de Velde Design Award in 2017 en de Social Engagement Award op de Belgian Building Awards een jaar later mocht DMOA architecten zopas een nieuwe prijs in ontvangst nemen voor de Maggie Shelter. Een internationale prijs deze keer. Op het Partos Innovation Festival in Amsterdam ging de tent van het Leuvense architectenbureau aan de haal met de Best Humanitarian Innovation Award.

De Maggie Shelter is een snel op te bouwen infrastructuur die eruit ziet als een tent, maar de eigenschappen heeft van een duurzaam gebouw, waaronder een levensduur van minstens vijftien jaar. Dat wordt bereikt door de wanden en het dak van de tent op te vullen en zo te isoleren met zand, kleikorrels, afval of ander materiaal dat lokaal voorhanden is. DMOA architecten ontwikkelde de Maggie Shelter – de naam is lichtjes geïnspireerd de politica – enkele jaren geleden in het kader van een sociaal innovatieproject.


Overal ter wereld

Het thema van het Partos Innovation Festival was dit jaar ‘innovatie en ontwikkelingssamenwerking’ en laat dat dus net twee woorden zijn die de Maggie en de daaraan verbonden projecten van DMOA architecten kenmerken. Met de innovatieve Maggie Shelter zet het Leuvense architectenbureau vandaag immers overal ter wereld sociale projecten op poten. Zo werd met de tenten al een internaat voor 64 kinderen in Zuid-Kameroen gebouwd en een pop-school voor jezidi-kinderen in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. Begin volgend jaar trekt DMOA architecten dan weer naar Kakuma in Kenia, waar het in een kamp waar 200.000 vluchtelingen verblijven met Maggie Shelters een Innovation Lab School zal bouwen in samenwerking met leraar Koen Timmers. In het najaar volgt alweer een ander project: een veldhospitaal optrekken in Bangladesh, voor Rohingya-vluchtelingen. Telkens worden met crowdfunding de nodige fondsen verworven.


"Nieuwe bouwcriteria introduceren in ontwikkelingshulp"

“Met onze kleine humanitaire organisatie Maggie Program willen we bouwcriteria die voor ons in Europa inmiddels vanzelfsprekend zijn, introduceren in de sector van humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking”, vertelt architect Benjamin Denef. “Criteria zoals circulariteit, duurzaamheid, efficiëntie, zero footprint en smart decision tools. De Maggie Shelter is hiervoor ons speerpunt. Als kleine sociale innovator is samenwerken met grote actoren zoals onder meer UN, IFRC en MSF niet evident, dat is eerder weggelegd voor preferred suppliers en strategische partners. Met Maggie Program willen we onze innovatie bottom-up introduceren ten velde door samen te werken met kleine lokale ngo’s die specifiek nood hebben aan duurzame infrastructuur. In elk project leren we zelf ook nog. Zo wordt de Maggie Shelter telkens thermisch en akoestisch beter en ook veiliger. Dankzij onder meer ook de verhoogde vloer kan de tentstructuur concurreren met een echt gebouw.”


Inclusie

“Een van de redenen waarom we de prijs gewonnen hebben, is doordat we aan inclusie doen. We schakelen lokale mensen in bij de bouw en gebruiken lokale materialen. Zo start het sociaal project eigenlijk al tijdens de opbouw van de tenten en maken we de humanitaire sector een stukje duurzamer en meer circulair”, besluit Denef.

De prijzenkast van DMOA architecten wordt stilaan te klein. Dit jaar ontving DMOA architecten immers ook al  de Jo Crepain Prijs 2019 voor Innovatief Architectenbureau.