Doorzoek volledige site
22 oktober 2019

Onderzoekscentrum weerspiegelt knowhow van glasfabrikant

Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE
Illustratie | © EQUITONE

Het AGC Technovation Center-project bestaat uit de bouw van een onderzoekscentrum voor de analyse en ontwikkeling van de glasproducten van AGC.  Dit complex bevindt zich in de historische wieg van de wereldwijde glasindustrie en huisvest een onderzoekscentrum voor de analyse en ontwikkelingen van de firma AGC, marktleider in vlakglas.  Het programma van Assar Architects combineert verschillende functies: onthaal, kantoren maar vooral laboratoria. Het gebruik van EQUITONE [natura] draagt bij aan het minimalistische, elegante karakter.

De studies hielden rekening met de wens van de klant om een gebouw neer te zetten dat de knowhow en uitmuntende kwaliteit van zijn producten weerspiegelt. De steile helling van het perceel en de wens om eventuele uitbreidingen mogelijk te maken bepaalden de inplanting.

Het geheel, met een oppervlakte van 22.000 m2, is onderverdeeld in drie aangrenzende gebouwdelen. In het noordelijke deel huisvest een u-vormige constructie rond een openluchtpatio de laboratoria en onderzoeksruimten.

De rechthoekige vleugel heeft een hal voor de proefactiviteiten en de logistiek en is rechtstreeks verbonden met de hoofdweg. De verschillende administratieve diensten en de hoofdingang bevinden zich in het bovenste deel.

 

Blanco pagina

Het gebouw werd ontworpen volgens wat de projectleider de methode van de blanco pagina noemt: "Wij wilden kunnen ontwerpen onder impuls van de ideeën van de toekomstige gebruikers van het complex, waaronder een twintigtal topwetenschappers die het hele project werkelijk hebben gedragen. We wilden hun opvattingen over de ideale organisatie van een dergelijke infrastructuur in de ruimte plaatsen. De inplanting van de verschillende functies, hun verbinding maar vooral de vorm van de onderzoeksruimten behoorden tot de sterke ideeën die deze nauwe samenwerking heeft voortgebracht.”

“Om de voetafdruk van het gebouw te beperken werden de onderzoeksruimten in duplex ontworpen met op de benedenverdieping het eigenlijke laboratorium en op de mezzanine een administratieve ruimte voor het schrijven van de verslagen. Ze bevinden zich in hetzelfde volume als de andere laboratoriumactiviteiten. Zo kunnen de wetenschappers die er werken hun experimenten uitvoeren in de onmiddellijke nabijheid van de voorzieningen en de lopende glasbewerkingen."

 

Waarom EQUITONE [natura]?

Als reactie op een weinig kwalitatieve bebouwde omgeving creëerde Assar een minimalistisch en elegant architecturaal object. Dat laat zich voelen in de ontwikkeling van de volumes, de ruimtelijke configuratie en de gevels, in het bijzonder aan de zuidkant, de ingang van het gebouw.

De architecten ontwierpen een grote gebogen muur die grotendeels bekleed is met wit gelakt glas. Zijn identiteit worden versterkt door de achteruitgeschoven plaatsing van de ramen die beschermd zijn door afwisselende zonnepanelen.

De andere gevels, inclusief de gevels die op de open patio in het midden van het complex uitgeven, zijn op hun beurt voorzien van een lichtgrijze bekleding. In het oosten en het westen worden ze geanimeerd door een ritme van verticale ramen met een zonnewering in gekleurd glas die het daglicht verspreiden en de zonnestralen tegenhouden.

GERELATEERDE DOSSIERS