Doorzoek volledige site
23 oktober 2019

Een uitdaging van formaat met een optimaal afdichtingsresultaat

Illustratie | © Triflex / Luc Seresiat
Illustratie | © Triflex
Illustratie | © Triflex
Illustratie | © Triflex

In 2018 deed de SWDE (Société Wallonne des Eaux) een beroep op aannemer Travaux & Rénovations om de watertoren van Juprelle (in de buurt van Luik) te herstellen. Voor het moeilijkste deel, de herstelling van de afdichting van het koepeldak, koos de aannemer voor de oplossingen van Triflex.

De watertoren van Juprelle is met zijn 50 meter de hoogste in de regio Luik en één van de hoogste in Wallonië. Naast de reparatie van de draagconstructie uit gewapend beton, wat al geen sinecure was, bestond de echte uitdaging uit de herstelling van de afdichting van het reservoir en het koepeldak op grote hoogte (een te behandelen oppervlakte van 285 m²).

Daarnaast kreeg Travaux & Rénovations af te rekenen met moeilijke weersomstandigheden en kwam het op het vlak van de organisatie en de veiligheid voor grote uitdagingen te staan. Doordat SWDE de oplossingen van Triflex niet kende, had ze bepaalde technieken en oplossingen opgelegd. Tijdens de onderhandelingen over het dossier wist Travaux & Rénovations zijn klant echter te overtuigen om voor de oplossingen van Triflex te kiezen, een aanpak die volledig en doeltreffend bleek te zijn.

 

Efficiënt werken op een hoogte

In het kader van deze renovatieopdracht vormde de hoogte van de watertoren een bijkomende uitdaging. Met zijn hoogte van 50 meter is de watertoren van Juprelle één van de hoogste in Wallonië. “Wij zijn het uiteraard gewoon om herstellingswerken op ongewone plaatsen uit te voeren, maar in dit geval waren de uitdagingen in verband met de organisatie en de veiligheid onze enige echte bekommernis. De adviseurs van Triflex hadden de opdracht vooraf goed voorbereid, waardoor het gemakkelijker was om het project tot een goed einde te brengen. Bij vorige projecten hebben wij kunnen vaststellen dat Triflex dit soort opdrachten steeds tot in de puntjes voorbereidt.”

Travaux & Rénovations heeft uiteraard ook tijd en energie in dit samenwerkingsverband geïnvesteerd. Tijdens het 5 jaar durende partnership heeft de onderneming uit Herstal al meerdere arbeiders naar de Triflex Academy in Herentals gestuurd om er een opleiding over de applicatietechnieken van de producten van Triflex te volgen.

“Tijdens de renovatie in Juprelle werd duidelijk dat deze opleidingen hun vruchten hebben afgeworpen. Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben onze werknemers het koepeldak op een efficiënte manier en binnen de overeengekomen termijnen behandeld.”

 

Renovatie van oude structuren

Het resultaat van deze opdracht mag gezien worden. Het koepeldak ziet er als nieuw uit, heeft zowel een glad als ruw uitzicht en is vooral 100% waterdicht. “We zijn erg blij dat de plaatser de klant (SWDE) ervan heeft overtuigd om onze oplossingen te gebruiken en dat die ook erg tevreden is over het eindresultaat”, zegt Tony Overlaet van Triflex.

“Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij ook dat er voor monumenten, zoals watertorens, specifieke oplossingen moeten worden gebruikt. Onze systemen zijn ideaal voor het renoveren van deze vaak oude structuren. Ook voor die structuren garanderen wij een optimale waterdichtheid.”


Optimale waterdichtheid

Aangezien de watertoren van Juprelle wordt blootgesteld aan de klimaateffecten, was er een systeem nodig dat een onfeilbare afdichting garandeert. “Daarom hebben we voor het afdichtingssysteem Triflex ProTect gekozen”, zegt Tony Overlaet van Triflex. Triflex ProTect is een volledig gewapend, vloeibaar, scheuroverbruggend en naadloos afdichtingssysteem dat zowel voor nieuwbouwprojecten als in het kader van renovaties kan worden gebruikt.

Dit systeem werd ontwikkeld om een absolute waterdichtheid te garanderen. Veelvoorkomende problemen bij daken zijn scheurvorming door beweging in de onderliggende constructie, lekkage door toepassing van verkeerde producten, krimp- en plooivorming en aantasting door chemische producten. Met het systeem Triflex ProTect worden al die problemen vermeden, zelfs in het geval van daken met een bijzondere vorm zoals dat van de watertoren.

 

Service die het verschil maakt

Triflex voert steeds maatwerk uit, ook in het kader van dit project. “Alvorens de herstelling van het reservoir van de watertoren aan te vatten, heeft Triflex de toestand aan de basis onderzocht en de werken van bij het begin  opgevolgd. Deze betrokkenheid is één van de voornaamste troeven van Triflex”, aldus Jean-Marie Daumen. “Bij Triflex zijn de ondersteuning, het onderzoek en de technische opvolging uitmuntend. Aan elk project gaat heel wat voorbereiding vooraf, wat het werk van de plaatsers veel gemakkelijker maakt."

Tijdens het renovatieproces gaven de adviseurs van Triflex praktische tips en stonden ze klaar om hun onberispelijke technische expertise te verstrekken. “Onze klant, de SWDE, was erg tevreden over het resultaat: een perfect waterdicht dak”, concludeert de heer Daumen

GERELATEERDE DOSSIERS