Doorzoek volledige site
09 november 2019 | WOUTER POLSPOEL

Brigade van B612associates bekroond met Green Solution Award

Het project Brigade van het Brusselse architectenbureau B612associates werd bekroond met een award in de categorie Gezondheid en Comfort. Illustratie | B612associates
Het nieuwe politiecommissariaat in Sint-Jans-Molenbeek dat BAEB ontwierp kreeg een eervolle vermelding in de categorie Energie- en Gematigd Klimaat. Illustratie | BAEB/Julien Forthomme
Het zonnepanelenpark in Manono dat een eervolle vermelding kreeg in de categorie Duurzame Infrastructuur. Illustratie | Forrest Group

Op de Green Solution Awards 2019 werd het project Brigade van het Brusselse architectenbureau B612associates bekroond met een award in de categorie Gezondheid en Comfort. Twee andere Belgische bedrijven kregen een eervolle vermelding: architectenbureau BAEB uit Brussel in de categorie Energie- en Gematigd Klimaat voor het nieuwe politiebureau van Sint-Jans-Molenbeek, Enerdeal uit Zaventem in de categorie Duurzame Infrastructuur voor de zonne-installatie die het in opdracht van Congo Energy realiseerde in Manono in de Democratische Republiek Congo.

De Green Solution Awards worden georganiseerd door het netwerk Construction21, een online platform dat tot doel heeft bouwactoren en steden aan te zetten tot het realiseren van duurzamere projecten, door onder meer het delen van best practices.

Onder meer via de Green Solution Awards. Na een voorselectie per deelnemend land vond op 4 november de finale van die wedstrijd plaats op de vakbeurs Batimat in Parijs.


Passieve houtskeletbouw in Zoniënwoud

In de categorie Gezondheid en Comfort ging het Brusselse architectenbureau B612associates aan de haal met de hoofdprijs voor zijn project Brigade in het Zoniënwoud. Het nieuwe hoofdkwartier voor de boswachters, ingehuldigd op 27 maart van dit jaar, is een passieve houtskeletbouw, waarvan de jury vond dat het perfect geïntegreerd werd in de omgeving.


Eervolle vermelding achter Duits en Nederlands project

Twee andere projecten kregen een eervolle vermelding van de jury. In de categorie Energie- en Gematigd Klimaat was dat het geval voor het nieuwe politiebureau in Sint-Jans-Molenbeek van het Brusselse architectenbureau BAEB, dat zich ook perfect weet te integreren in zijn omgeving, maar ook een hoog gebruikerscomfort nastreeft, onder meer door een centrale patio die bezoekers letterlijk en figuurlijk de nodige ademruimte moet bieden. De winnaar in de categorie was NEWTONPROJEKT Haus 1, een passief cohousingproject in Berlijn.

In de categorie Duurzame Infrastructuur kreeg het Manono-project dan weer een eervolle vermelding. Dat project omvat een installatie voor het opwekken van energie met zonnepanelen in Manono, in de Democratische Republiek Congo. Dat project heeft een Belgisch tintje, want werd gerealiseerd door Enerdeal uit Zaventem, in opdracht van Congo Energy. Het project Mijnwater in het Nederlandse Heerlen werd winnaar in de categorie. Het gaat om een warmtenet dat gebruikmaakt van oude steenkoolmijnen onder de stad om te koelen en warmen.

GERELATEERDE ARTIKELS