Doorzoek volledige site
17 september 2012 | FREDERICK DAENEN

Alain Gilles is ‘Designer van het Jaar 2012’

De titel ‘Designer van het Jaar’ gaat dit jaar naar de Brusselse meubelontwerper Alain Gilles. ‘De ontwerpen van Alain zijn concreet, relevant en tonen zijn industriële verantwoordelijkheid, maar hebben evengoed een vleugje poëzie’, klinkt het bij de jury. Op Interieur 2012 brengt hij een overzicht van zijn belangrijkste ontwerpen.
De titel ‘Designer van het Jaar’ gaat dit jaar naar de Brusselse meubelontwerper Alain Gilles. ‘De ontwerpen van Alain zijn concreet, relevant en tonen zijn industriële verantwoordelijkheid, maar hebben evengoed een vleugje poëzie’, klinkt het bij de jury. Op Interieur 2012 brengt hij een overzicht van zijn belangrijkste ontwerpen. 
Alain Gilles volgt Nathalie Dewez op als zevende ‘Designer van het Jaar’, een initiatief dat sinds 2006 jaarlijks op touw wordt gezet door de Interieur vzw en de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend, in samenwerking met Design museum Gent, Grand-Hornu Images en Design September. 

Alain Gilles (°1970) is een beetje een laatbloeier in de designwereld. Na zijn studies politieke wetenschappen en marketingmanagement werkte hij een tijd in de financiële sector, voor hij aan een tweede leven als industrieel designer begon. Eerst bij ontwerper Xavier Lust en daarna bij Quinze & Milan, tot hij zijn eigen studio opende in 2007. Gilles ontwikkelde al snel een persoonlijke aanpak op het vlak van product- en meubeldesign. Sindsdien werkt hij samen met tal van internationale producenten zoals Casamania, Bonaldo, Buzzispace, Galerie Gosserez, Qui est Paul en o’sun. 
De juryleden over Alain Gilles

“De eerste keer dat ik zijn Big Table zag, een ontwerp voor het Italiaanse Bonaldo, was ik er onmiddellijk van overtuigd dat deze brokken zou maken. Deze tafel is meer dan een groot blad op opvallende poten. Het is tegelijkertijd een kleurrijke sculptuur die haar aanwezigheid in de ruimte opeist.” (Dieter Van Den Storm, artistiek directeur bij de Interieur vzw.)

“Alain Gilles doet niet aan wilde theoretische designexperimenten. Zijn verdienste is dat hij relevante meubels en interieuraccessoires tekent: grafische bijzetmeubels als blikvangers voor een hedendaags interieur, een akoestische kantoorcollectie uit gerecycleerd vilt, een lamp op zonne-energie die over de hele wereld kan geïnstalleerd worden... Hij is daarmee een goed voorbeeld van een ontwerper die anno 2012 zijn industriële verantwoordelijkheid neemt." (Lene Kemps, hoofdredacteur Knack Weekend.)

“Het parcours van Alain Gilles is op z’n minst inspirerend te noemen. Eerst en vooral omdat iemand die zijn job in de financiële wereld opgeeft om zijn droom na te jagen, en er bovendien nog in slaagt om zich te manifesteren als toonaangevend ontwerper, vrij indrukwekkend is. Maar ook omdat zijn creatieve aanpak een zekere modulariteit uitstraalt, een aanpak die perfect in de actuele trends past. Hij houdt er namelijk van dat zijn objecten door de eigenaar kunnen worden aangepast naar eigen believen.” (Delphine Kindermans, hoofdredacteur Le Vif Weekend.)

“Alain Gilles is een ontwerper met een heldere geest. Rijp ook. In enkele jaren tijd wist hij de verschillende aspecten van design - industrieel, commercieel en sociaal – te bespelen. Niet alleen heeft hij een zeer rationeel, concreet en realistisch instinct, af en toe laat hij ook zijn poëtische kant zien of betrapt men hem op een fantasietje. Hij brengt kleur in werk- en woonplekken en breekt door standaardformaten heen (cfr. Container bij Casamania).“ (Marie Pok, directeur Grand-Hornu Images.)

“Alain Gilles is verkozen vanwege de ethische, industriële en esthetische kwaliteiten van zijn ontwerpen. Zijn aanpak en zijn innovatieve onderzoeken zijn zeer verleidelijk. Hij vond zijn eigen weg en is voor mij een van de meest innoverende en productieve Belgische ontwerpers van 2012.” (Delphine Vercauteren, Design September.)

“Alain Gilles is een designer pur sang. Hij beheerst de techniciteit van het industrieel vormgeven, gekoppeld aan een groot gevoel voor esthetiek. Zijn onconventionele typologie markeert een architectonische ruimtelijkheid die via kleurvariaties en variabele settings de gebruiker toelaat om een eigen functionaliteit te creëren.” (Lieven Daenens, directeur Design museum Gent.)
Over Interieur 2012

De 23e Biënnale Interieur loopt van 20 tot 28 oktober 2012 in Kortrijk Xpo. Het openingsweekend is op 20-21 oktober, de professionele dagen op 22-23 oktober. Onder meer Alain Gilles zal hier zijn belangrijkste ontwerpen voorstellen.