Doorzoek volledige site
13 november 2019 | WOUTER POLSPOEL

Architectuurhistoricus en landschapsarchitect Charles Jencks (80) overleden

Een tafereel uit Jencks' Garden of Cosmic Speculation in Schotland.

In Londen is Charles Jencks op 80-jarige leeftijd overleden. Jencks was een Amerikaanse architectuurhistoricus en landschapsarchitect en werd door velen beschouwd als de peetvader van de postmodernistische architectuur.

Charles Jencks was een landschapsarchitect die eigenlijk bekender werd door zijn parallelle carrière als architectuurhistoricus. In de meer dan dertig boeken die hij schreef, analyseerde en categoriseerde hij vooral moderne ontwikkelingen in de architectuur. Hij ontwikkelde een hele taxonomie van verschillende ‘-ismes’ die bij de architecten in kwestie niet altijd in goed aarde vielen.

Zelf was hij een postmodernist. Zijn boek ‘The Language of Postmodern Architecture' uit 1977 wordt door velen beschouwd als de katalysator voor het laten ingang vinden van het postmodernisme in de architectuurwereld.

Zijn belangrijkste realisaties als landschapsarchitect, waarvan The Garden of Cosmic Speculation veruit zijn bekendste is, verwezenlijkte hij vooral in Schotland. Zijn landschapswerk is vooral geïnspireerd op fractalen, genetica, golven en de chaostheorie.

Jencks was ook meubelontwerper en beeldhouwer en medeoprichter van Maggie’s Centres, een netwerk van laagdrempelige kankercentra in het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong, als aanvulling op de bestaande kankerzorg.

Jencks werd 80. Hij overleed in zijn huis aan het Holland Park in Londen.