Doorzoek volledige site
14 november 2019 | WOUTER POLSPOEL

B2Ai en VK Architects & Engineers ontwerpen samen met Parijse ANMA nieuw militair commandocentrum van de NAVO

Het huidige SHAPE-gebouw.

De architectenbureaus B2Ai en het Parijse ANMA en VK Architects & Engineers voor de ingenieursstudies zijn door het Ministerie van Defensie geselecteerd om het nieuwe militaire commandocentrum van de NAVO in Casteau nabij Bergen te bouwen.

De huidige gebouwen staan er sinds de jaren 50 en kwamen in 1967 in handen van de NAVO, dat er haar Europees militair commandocentrum vestigde, dat de naam SHAPE draagt, wat staat voor Supreme Headquarters Allied Powers Europe. Dat hoofdkwartier was aanvankelijk – van 1953 tot 1967 – in Rocquencourt bij Versailles gelegen, maar toen Frankrijk in 1966 besloot geen deel meer uit te maken van de militaire organen van de NAVO – een beslissing waar het in 1996 gedeeltelijk en in 2009 volledig op terugkwam – werd een nieuwe site gezocht voor SHAPE, niet te ver van Frankrijk en in een dunbevolkte zone. Dat werd Casteau, nabij Bergen.

Intussen zijn de gebouwen toe aan verniewing. De architectenbureaus B2Ai en het Parijse ANMA en VK Architects & Engineers voor de ingenieursstudies werden door het Ministerie van Defensie geselecteerd om het nieuwe militaire commandocentrum van de NAVO in Casteau te bouwen. Het team werd geselecteerd op basis van een prijs- en programmavoorstel. Aan het echte ontwerp voor SHAPE zal nu spoedig worden begonnen.

Het nieuwe gebouw met een totale oppervlakte van zo’n 50.000 m² komt naast de oude, die zullen worden afgebroken zodra het nieuwe er staat. Het gebouw moet voldoen aan een uiterst ingewikkeld programma, met tal van eisen omtrent de juiste constellaties. De bouw ervan wordt begroot op 177 miljoen euro. Daarvan neemt de NAVO zo’n 140 miljoen voor haar rekening, de Belgische staat de rest.