Doorzoek volledige site
04 december 2019 | WOUTER POLSPOEL

Frans Masereel Centrum wint prestigieuze Franse architectuurprijs Prix AMO 2019

Illustratie | Vanhout

Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee zag zijn uitbreiding die het in februari van dit jaar opende, bekroond met de Franse architectuurprijs Prix AMO in de categorie Lieu le mieux productif, vrij vertaald de prijs voor de meest productieve omgeving. Het paviljoen is een ontwerp van de Japanse architect Hideyuki Nakayama en het Parijs bureau List, in nauwe samenwerking met het Duitse Bollinger + Grohmann Ingenieure en het Belgische Bureau Bouwtechniek

Het Frans Masereel Centrum is gewijd aan de grafische kunsten. Het centrum biedt een werkplaats en residentie aan (inter)nationale kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers die willen werken met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie. Het centrum, opgericht in 1972, is ontworpen door de Belgische architect Lou Jansen. 

In 2013 werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw paviljoen met studio’s, een archief, workshopruimtes en een nieuwe tentoonstellingsruimte. Het ontwerp van LIST en Hideyuki Nakayama Architecture kwam toen als winnaar uit de bus. Opvallend is het kegelvormige dak opgebouwd uit 762 houten balken. In dat dak is een kunstwerk in de vorm van een witte pijl geïntegreerd, van de hand van Jean Gilbert.


Ontworpen in BIM

Het nieuwe paviljoen van 420 m2 is een uitbreiding van het bestaande koepelvormige gebouw. Het nieuwe gebouw breidt het Frans Masereel centrum uit naar het open landschap in het zuiden in interactie met de bestaande koepel.

Naast het productiviteitsverhogend karakter van het paviljoen, prees de jury ook het feit dat het ontwerp tot stand kwam via een doorgedreven BIM-proces.