Doorzoek volledige site
10 december 2019

Nog 5 architecten(teams) in de running voor nieuw Joods Museum

De voorgevel blijft bewaard, maar wordt gepersonaliseerd om de identiteit van het Joods Museum van België te benadrukken. Illustratie | Veerle Vercauteren

Bouwheer Beliris en de Brusselse Bouwmeester selecteerden uit 28 kandidaten vijf architecten(teams) die een ontwerp mogen indien voor het nieuwe Joods Museum van België in Brussel. Eind februari moeten ze een maquette indienen. Tegen de zomer van 2020 wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt.

Beliris, de verantwoordelijke bouwheer, en de Brusselse Bouwmeester weerhielden de volgende kandidaten:

  • aa-artelier d’architecture Alain Richard
  • architecten de Vylder Vinck Tailleu
  • Tijdelijke vereniging Atelier d’architecture Pierre Hebbelinck – Arcadis
  • Tijdelijke vereniging ar-te | archipelago | baev – Mangado Y Asociades
  • Tijdelijke vereniging Tab Architects – Barozzi Veiga – Barbara Van der Wee

Het huidige gebouw dateert al van 1901 en voldoet niet meer om de permanente tentoonstelling onderdak te bieden. De ruimtes zijn te krap, de circulatie niet evident, het gebouw voldoet niet aan de normen voor archivering en behoud van erfgoed, de brandveiligheid is niet optimaal, de vloeren zijn vervormd en de museografie moet worden bijgewerkt. Bovendien is er geen enkele overdekte verbinding tussen het gebouw en het achterhuis.

Het nieuwe gebouw moet voor al die problemen een oplossing bieden, maar zich ook inschrijven in de opkomst van een kwaliteitsvolle hedendaagse architectuur in Brussel en bij uitbreiding België.


Niet geklasseerd

Het huidig museumgebouw met haar eclectische voorgevel in neoklassieke stijl is niet geklasseerd. Toch wordt de voorgevel bewaard, maar gepersonaliseerd om de identiteit van het Joods Museum van België te benadrukken.

Het Joods museum van België zal op zes verdiepingen worden ingericht, met behoud van de hoogte onder de nok van het gebouw, 26 meter. Elke verdieping zal een oppervlakte hebben van ongeveer 300 m². De daken worden groendaken.

Het nieuwe gebouw zal beschikken over een ruimte voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen, een ticketbalie en museumshop, een cafetaria, een polyvalente ruimte voor minimum 150 personen, een pedagogische ruimte en een documentatiecentrum. Ook de integratie van een kunstwerk wordt voorzien in het gebouw. De scenograaf die werd aangesteld door het museum zal de grote principes en richtlijnen opstellen en de architecten zullen die moeten respecteren in hun finale ontwerp.

GERELATEERDE DOSSIERS