Doorzoek volledige site
10 december 2019 | WOUTER POLSPOEL

Modernistisch architect Lou Jansen (84) overleden

Een tekening die Lou Jansen in 1957 maakte als student aan het Brusselse Sint-Lucas.

De Turnhoutse architect Lou Jansen is op vrijdag 6 december overleden. Hij werd 84 jaar. Jansen maakte deel uit van de Turnhoutse School, een invloedrijke modernistische stroming. Hij tekende de plannen voor enkele iconische gebouwen in de Kempen, onder meer de Sint-Jozefkerk in Meerhout en het gebouw in Turnhout waar vandaag Master Meubel gevestigd is.

Lou Jansen studeerde architectuur aan Sint-Lukas in Brussel. Tijdens verschillende reizen, onder meer naar Belgisch Congo en Amerika, ontwikkelt hij een voorliefde voor modernistische architectuur. Zo maken bijvoorbeeld de gebouwen van Mies van der Rohe een grote indruk op hem.

Samen met goede vriend en studiegenoot Rudi Schiltz richt hij na zijn studies een architectenbureau op. In de jaren zestig haalt het duo meer dan 120 opdrachten binnen. Bekende iconische Kempense gebouwen van Jansens hand zijn de Sint-Jozefkerk in Meerhout, het kantoorgebouw van Van Gorp in Ravels, de Turnhoutse lagere jongensschool Sint-Victor en de meubeltoonzaal Sint-Antonius, waar vandaag Master Meubel gevestigd is, ook in Turnhout.

Met zijn specifieke stijl wordt Jansen tot de Turnhoutse School gerekend. Die invloedrijke modernistische stroming bestaat voorts uit generatie- en stadsgenoten Paul Neefs, Paul Schellekens en Carli Vanhout. De Turnhoutse School zette het kleinstedelijke Turnhout en omgeving op de architecturale kaart en vormde de brug tussen het voor- en naoorlogse modernisme.

Lou Jansen overleed na een lange ziekte, vijftig jaar nadat zijn beste vriend Rudi Schiltz het leven liet in een auto-ongeval.