Doorzoek volledige site
12 december 2019 | WOUTER POLSPOEL

Ardens Durletpaviljoen (Stramien en boydens) is toonbeeld van duurzame energie

Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien
Illustratie | Stramien

In het Ardens vakantiepark Massembre werd het Durletpaviljoen gerenoveerd naar een ontwerp van Stramien, in samenwerking met boydens engineering. Het vernieuwde paviljoen is een toonbeeld van doorgedreven duurzaamheid. Zo is het volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen en functioneert het volledig op hernieuwbare energie. Maar het gerenoveerde vakantiehuis biedt ook architecturaal meerwaarde. “De zuidgevel werd helemaal opengebroken voor een maximaal zicht op het landschap”, vertelt Bart Verheyen, architect bij Stramien.

Al in 2001 tekende Stramien in opdracht van de Christelijke Mutualiteit een masterplan uit voor het vakantiedomein Massembre, een groene oase van 1.540 ha in Heer, net voorbij Dinant nabij de Franse grens. Het domein heeft een capaciteit van 600 bedden en richt zich op jeugdvakanties voor scholen, groepen en gezinnen. Het masterplan tekent een integrale benadering uit waarbij de beleving van het groen, de rust en de natuur, maar ook de duurzame renovatie van de bestaande gebouwen de basis vormen voor een actieve en toekomstgerichte aanpak van het sociaal toerisme in dit deel van de Ardennen. Ook het festival Deep in the Woods heeft ondertussen zijn weg naar het vakantiepark gevonden.

Inmiddels werden er drie paviljoenen integraal gerenoveerd (2001-2007). In 2009 kwam er ook al een nieuw restaurantgebouw met 400 plaatsen op de plaats van een voormalig overdekt zwembad. Elke ingreep op het domein, van renovatie tot nieuwbouw, van de aanleg van een avonturenpad tot het water- en groenbeheer, kadert steeds in het masterplan dat al bijna twintig jaar met overtuiging en enthousiasme wordt gehanteerd.


Vitrine 

Recent werd het Durletpaviljoen gerenoveerd, een vakantiehuis met 18 slaapkamers, goed voor 1.000 m² en voor 78 bedden. Thiran voerde de werken uit. Elke kamer beschikt over een volwaardige sanitaire voorziening en biedt plaats aan 4 tot 6 personen. “Vanuit elke kamer geniet je van het fantastische panorama over de vallei van de Massembre, het riviertje dat meteen ook de Franse grens vastlegt”, vertelt Bart Verheyen, architect bij Stramien. “Gevels en daken werden intensief gerenoveerd en kregen nieuwe isolatie. Voor het interieur werd gekozen voor robuuste en natuurlijke materialen die zorgen voor een warme en hedendaagse sfeer in heel het paviljoen.”

Absolute blikvanger van het nieuwe paviljoen is de grote raampartij centraal in het gebouw, aan de zuidgevel. “Daarvoor braken we de gevel helemaal open. Die fungeert nu als grote vitrine voor het landschap. De polyvalente ruimte dat in dat deel van het paviljoen werd ingericht en plaats biedt aan 120 personen kan zo dienstdoen als aangename ruimte voor vergaderingen, schoolactiviteiten, feesten of als speelruimte voor de kinderen die overnachten op het domein.”


"Niets gaat verloren"

Niet alleen de keuze voor renovatie in plaats van nieuwbouw maakt het paviljoen duurzaam, dat doet ook het toegepaste concept voor de energievoorziening. “Want milieubewust bouwen is vandaag geen optie meer, maar een noodzaak”, is Verheyen duidelijk.

“Via een BEO-veld met 14 boringen tot een diepte van zo’n 100 meter wordt een warmtepomp aangedreven die zorgt voor de productie van warm water voor de verwarming van de kamers. Die geothermische installatie werd nog uitgebreid met een zonnecollector van 60 m² op het zuidgerichte dak van het paviljoen. Die collector voedt dan weer een zonneboiler van 2.500 liter water, die de spaardouches in de kamers voorziet van warm water. De andere helft van het dak wordt ingenomen door een PV-installatie met een vermogen van 13 kWp, die genoeg elektrisch vermogen levert om de warmtepomp aan te drijven. Het paviljoen is zo volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen en kan volledig autonoom functioneren op hernieuwbare energie.”

"Bijkomend wordt ook het regenwater opgevangen en integraal gebruikt voor de toiletten. De warmte van de douches en toiletten wordt dan weer gerecupereerd voor de verwarming van de gangen. Door de goede isolatie van gevels, ramen en daken, heeft het paviljoen weinig energie nodig en wordt zowel afkoeling in de winter als oververhitting in de zomer tot een minimum beperkt. Samengevat: in Massembre gaat niets verloren”, besluit Verheyen.

GERELATEERDE DOSSIERS