Doorzoek volledige site
11 oktober 2012

Atelierbezoek Ten huize van ... ABSCIS ARCHITECTEN

Op vrijdag 21 september 2012 organiseerde BVA een nieuwe Ten huize van. Ditmaal was architectenbureau ABSCIS ARCHITECTEN de gastheer. Anders dan bij voorgaande edities werd de namiddag op locatie gestart nl. in de Arteveldehogeschool in Mariakerke.
Op vrijdag 21 september 2012 organiseerde BVA een nieuwe Ten huize van. Ditmaal was architectenbureau ABSCIS ARCHITECTEN de gastheer. Anders dan bij voorgaande edities werd de namiddag op locatie gestart nl. in de Arteveldehogeschool in Mariakerke. Deze nieuwbouw bevindt zich op een bestaand scholenterrein en sluit aan op de oude gebouwen. In deze uitbreiding bevinden zich enkele klaslokalen, de mediatheek en een cafetaria die als polyvalente ruimte kan worden gebruikt. Het project is gelegen in een industriegebied en dit vertaalt zich ook in het materiaalgebruik, binnen zijn de betonstructuren zichtbaar, buiten is er een gegolfde staalplaatbekleding. Een doordachte plaatsing van de technieken en de invulling van het meubilair geven aan de nieuwe gebouwen een aangename beleving.
Na een korte rit startte de stadswandeling aan het Groenvalleipark ter hoogte van de Nieuwewandeling waar de gastheren de groep langsheen hun projecten leidden. Als eerste was het sociaal huisvestingsproject Acaciapark aan de beurt. Het project kadert in een masterplan om de volkswijk de Brugse Poort te herwaarderen en nieuw leven in te blazen. De verschillende nieuwe bouwvolumes bevinden zich in een bestaand bouwblok en richten zich tot een nieuwe centrale publieke park en speelruimte. De verschillende woningtypes vormen één geheel door het uniform materiaalgebruik.

Het volgende project was de KTA Campus Casinoplein, gelegen langs de Coupure. Dit nieuwe schoolgebouw op de voormalige UG site voor Veeartsenij is een eerste fase van het grotere masterplan voor het Gemeenschapsonderwijs. Bovenop een betonnen sokkel staan volledig beglaasde wanden. Er kan een onderscheid gemaakt worden in drie verschillende afwerkingen nl. ondoorzichtige, translucente en gewoon doorzichtige beglazing. Binnen zijn de staalstructuur en de technieken zichtbaar, maar dit past bijzonder goed voor deze theorie- en praktijklokalen die gebruikt worden voor de lessen metselen, schrijn- en timmerwerk, technieken en afwerking.

Vervolgens werd de groep uitgenodigd om de kantoren van ABSCIS ARCHITECTEN te bezoeken in Sint-Denijs-Westrem. Tijdens de rondleiding kon een bezoek gebracht worden aan de nieuwe kantoren van Abscis. De vestiging in het oude stationsgebouw werd gerenoveerd en uitgebreid met een vergaderruimte. Hier zetelen het secretariaat en de vennoten. In de nieuwe kantoren gelegen aan de overkant zijn alle projectarchitecten en medewerkers ondergebracht, in totaal een 50‐tal personen. Naast de landschapsburelen zijn er flex offices en multifunctionele ruimtes. De eetzaal wordt tevens gebruikt als spreekruimte en opleidingslokaal. ’s Middags wordt er voor de medewerkers gekookt en dit is ook het moment waarop iedereen samen zit.

Tijdens een filmpresentatie werd de historiek van het bureau toegelicht door Piet Van Cauwenberghe. Naast de 3 vennoten‐oprichters (Piet, Frank en Johan) kwamen er recent 2 jongere vennoten bij (Lieven en Dieter). Lieven Louwyck gaf een overzicht van de projecten die voor hem beeldbepalend zijn voor de visie van Abscis Architecten. Afsluitend volgde er een netwerkdrink en konden de aanwezigen verder hun ervaringen uitwisselen.

GERELATEERDE ARTIKELS