Doorzoek volledige site
18 december 2019

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn houten gevelbekleding homogeen vergrijst?

Projet van timmerman Cédric Callewaert Illustratie | © Cédric Callewaert

Elke houtsoort zal in buitenmilieu vergrijzen, tenzij het hout behandeld werd met een afwerkingsbehandeling. De vergrijzing zelf wordt veroorzaakt door de oxidatie van het houtoppervlak, door UV-stralen afkomstig van de zon, en uitloging door regenwater.

Wanneer verschillende gedeeltes van de gevelbekleding aan verschillende hoeveelheden UV-straling en regenwater blootgesteld worden, zal de vergrijzing van het hout anders verlopen.

Zo is het dus mogelijk om in één gevelbekleding een heel kleurenpallet te verkrijgen, gaande van de natuurlijke kleur van het hout tot het typische zilvergrijs verweerde hout. Deze heterogene verkleuring van de gevelbekleding is eerder regel dan uitzondering, omdat gevels vaak schaduwzones bevatten (denk aan kroonlijsten rond vensters of onder vensterbanken,..).

 

Verzadigers

Om dit probleem op te lossen, bestaan er op de markt grijs-gepigmenteerde verzadigers. Dit zijn olieachtige, niet-filmvormende producten die kunnen aangebracht worden met de borstel of kwast in één of twee lagen, afhankelijk van de gewenste grijze kleur, voor of na de montage van de bekleding. Het resultaat van deze behandeling is een artificieel grijs gekleurde bekleding.

De bekleding hoeft slechts éénmaal met dit product behandeld te worden, onderhoud is nadien niet nodig. Op deze manier zullen op termijn de blootgestelde zones natuurlijk gaan vergrijzen, terwijl de meer van het licht afgeschermde zones de grijze kleur gaan behouden van de verzadiger. Het resultaat is dus een homogeen grijze gevelbekleding.