Doorzoek volledige site
18 december 2019

Een spoelwaterreiniger is geen overbodige luxe in sanitaire ruimtes

Illustratie | © CWS

Toilet hygiëne gaat verder dan je denkt. Wanneer je verwacht alles schoon te spoelen bij het doortrekken, is dat juist het moment waarop de microscopische druppels ontlasting en urine zich verspreiden. Bij het doorspoelen veroorzaakt een toilet namelijk een wolk aan kleine waterdruppeltjes: het sneeze effect (oftewel nies effect).

Het "nies effect" is een term die ontstaan is na onderzoek over toilet hygiëne van Dr. Charles Gerba, een professor aan de Universiteit van Arizona. Uit zijn onderzoek is gebleken dat grote aantallen bacteriën en ziektekiemen zich verzamelen in de toiletpot. De belangrijkste ontdekking was echter dat elke keer als het toilet wordt doorgespoeld, er een onzichtbare wolk van vies water met fecale bacteriën uit de pot gelanceerd wordt.

 

Verspreiding bacteriën tot wel 6 meter van het toilet

Bij het doorspoelen bevat het toilet ongeveer een miljoen bacteriën. Het grootste deel hiervan belandt op de toiletbril of op de vloer rondom. Als de gebruiker nog in de buurt staat bij het doortrekken belandt het ook nog eens op zijn of haar benen. Het overige deel van de micro-organismen is echter zo klein dat ze bij het opspatten meerdere uren in de lucht blijven hangen. Deze bacteriën kunnen zich tot wel 6 meter van het toilet verspreiden.

Onder de (on)juiste omstandigheden kunnen de bacteriën die vrijkomen binnen een minuut de gehele toiletruimte innemen. Als je het toilet vervolgens verlaat zonder je handen te wassen, of niet goed je handen te wassen, dan zullen sommige bacteriën zeker hun reis voortzetten met jouw hulp. Daarom is een hygiënisch toilet zo belangrijk.

 

Spoelwaterreiniger 

Aangezien je in commerciële en openbare toiletruimtes er niet vanuit kan gaan dat iedereen netjes de toiletdeksel sluit bij het spoelen, is het belangrijk om een andere preventieve maatregel te nemen. De spoelwaterreiniger van CWS injecteert een vloeistof in het water, die bacteriën, nare geurtjes en de vorming van aanslag tegengaat. 

 

Probiotica

In de vloeistof van de spoelwaterreiniger zitten probiotica: goede bacteriën. Wanneer deze in contact komen met de bacteriën op de toiletpot of in het water, vernietigen ze de daarin aanwezige ziekteverwekkende bacteriën. Dankzij de licht schuimende werking van de vloeistof wordt het sneeze effect sterk verminderd. Dit is een preventieve oplossing voor een betere toilet hygiëne.

Leidingen van een urinoir en toiletpot vernauwen vaak door de vorming van kalk en urinesteen. Wanneer urine in koud water terecht komt, vormen zich vaste bestanddelen die zich aan de leiding hechten. Net zoals bij kalk, wordt de laag alsmaar dikker, tot wanneer de opening zo nauw is dat spoelwater er nog maar moeilijk doorheen komt. De spoelwaterreiniger voorkomt dit door het afgeven van een milieuvriendelijke vloeistof.

De spoelwaterreiniger kan worden aangesloten op de aanvoerleiding van het urinoir of de spoelbak van het toilet. Via een pompmechanisme wordt periodiek een hoeveelheid vloeistof in het spoelwater aangebracht.

GERELATEERDE DOSSIERS