Doorzoek volledige site
19 december 2019

Linea 3007 smelt mooi samen in bosrijke omgeving

Illustratie | © Bieke Claessens & Philippe Vangelooven
Illustratie | © Bieke Claessens & Philippe Vangelooven

Deze woning is gelegen in een groene buurt in Kampenhout, Vlaams-Brabant. Inheemse en waardevolle bomen omringen de villa en achter het terrein loopt een beek, die een aantal keer per jaar kan overstromen, twee uitdagingen voor de architect. Daarom hebben architecten Bart Lens en Thijs Prinsen voor Lens°Ass Architecten ervoor gekozen om de woning en het pad naar het huis hoger te plaatsen ten opzichte van de straat en is de villa tussen de bomen gebouwd. De keuze voor de gevelsteen linea 3007 van Vande Moortel droeg bij aan de unieke beeldtaal van dit project.

De zuidelijke kant van de woning bevindt zich aan de rechtervoorzijde van het terrein. Het uitgangspunt was om een langgerekt volume te creëren tussen de bomen, schuin gedraaid zodat de leefruimtes en het zwembad kunnen profiteren van de zonnekant.

Aan die kant van de villa werd er een luifel gemaakt om de leefruimtes en de slaapkamers van het directe zonlicht te weren. De woning nestelt zich als het ware tussen de bomen, houdt rekening met het natte gebied en staat juist georiënteerd. 

 

Unieke beeldtaal

De architect ontwierp een woning met een unieke beeldtaal door de gevelstenen te metsen in een uitvergroot claustraverband met ruitpatronen. Die vormtaal werd mogelijk dankzij de stapelbaarheid van de gevelstenen om zo een massieve constructie met voldoende lichtinval te bekomen.

De horizontaliteit van de woning wordt benadrukt doordat de stenen vermetst zijn met een brede horizontale voeg en door de zijkanten tegen elkaar te zetten zonder verticale voeg.

Dit idee kwam tot stand enerzijds door onderzoek van de keuze van de steen en de mogelijke verwerkingsmethodes, maar ook door een match tussen de bouwheer en de architect. De bouwheer zag soortgelijke architectuur in Marrakesh, terwijl de architect op architectuurbezoek was in India inspiratie vond bij het bekende ‘Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh.

 

Horizontale lijnen vloeien in elkaar over

Rondom de villa werd de dikte van de voeg zorgvuldig berekend en bepaald, waardoor alle horizontale lijnen nauwkeurig in elkaar overvloeien. Er werd hierbij extra aandacht geschonken aan de raamopeningen en de trappen zoals op de foto’s te zien is.

Om de gewenste uniforme en massieve beeldtaal te verkrijgen, werd de Hand-Made linea 3007 ook gebruikt voor de afwerking van de traptreden en de muurafdekking. Deze generfde steen met natuurlijke nuancering beantwoordde aan de vooropgestelde eisen. 

Zowel de vorm als de kleur van linea 3007 bepaalden mee de keuze van de architect.

De lengte van de gevelsteen benadrukt de horizontale lijnwerking van de woning en de bruinrode genuanceerde kleur past perfect bij de bosrijke omgeving en het eiken en zwartstalen buitenschrijnwerk.

 

GERELATEERDE DOSSIERS