Doorzoek volledige site
07 januari 2020 | WOUTER POLSPOEL

Circulair opleidingsgebouw voor PLOT Genk (a-tract) is klaar

Illustratie | a-tract architecture
Illustratie | ETAP
Illustratie | a-tract architecture
Illustratie | a-tract architecture

Sinds november pronkt aan de Zwartegoudlaan in Zwartberg (Genk) de multifunctionele oefenhal van PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training). De uitdrukkelijke wens van opdrachtgever Provincie Limburg om er “een flexibel en energiezuinig gebouw” van te maken, werd door a-tract architecture en aannemer Mathieu Gijbels vertaald naar een doorgedreven circulair gebouw. Ook Archimedes en IKP Engineering, die instonden voor respectievelijk de studies stabiliteit en technieken, droegen daartoe hun steentje bij.

De nieuwe oefenhal ligt op een 10 hectaren groot terrein op de vroegere mijnsite van Zwartberg, vlakbij de huidige brandweerschool van het PLOT, en dient voornamelijk voor de verschillende vormen van veiligheidsopleiding en -training aan de in totaal bijna 4.500 Limburgse politie- en brandweermannen en ambulanciers. Het nieuwe gebouw kadert in de verdere uitbouw van het PLOT, de Limburgse provinciale veiligheidsschool in Genk.

In juni 2017 werd a-tract architecture uit Hasselt aangesteld voor het ontwerp en eind 2018 bouwbedrijf Mathieu Gijbels uit Opglabbeek als aannemer. Belangrijk in die keuze was dat beide partijen mee zouden gaan in de wens van de provincie om de nieuwe oefenhal zo flexibel en energiezuinig als mogelijk te bouwen, met in de mate van het mogelijke uitsluitend duurzame materialen en technieken.

Lees het volledige artikel op circubuild.be.