Doorzoek volledige site
29 oktober 2012 | LIESBETH VERHULST

Studiebureau OMGEVING combineert historisch en modern in Averbode

De Norbertijnen van de abdij van Averbode beslisten in 2010 om het binnenplein en voorplein van hun abdij opnieuw te laten aanleggen. De herinrichting is toegewezen aan Studiebureau OMGEVING. Het bureau wil het historisch decor volledig tot haar recht laten komen binnen een hedendaagse ontwerp en zo het plein opnieuw uitnodigend maken.

In 2010 beslissen de Norbertijnen van de abdij van Averbode om het binnenplein en het voorplein van hun abdij opnieuw te laten aanleggen. De abdij was toe aan herinrichting omwille van de slechte staat van de verharding, het parkeergedrag van autobestuurders en de hernieuwde vraag naar rust en eenvoud. Het terrein beslaat een oppervlakte van ca. 5.000 m².




Historisch kader

Studiebureau OMGEVING heeft deze opdracht op zich genomen. Hun bedoeling is het vernieuwde binnenplein van de abdij van Averbode opnieuw uitnodigend te maken zodat iedereen van het eeuwenoude decor kan genieten.
Voor Studiebureau OMGEVING was het van groot belang dat het hedendaagse ontwerp goed zou passen bij het historisch kader. Het ontwerp is dan ook eenvoudig gehouden, om ervoor te zorgen dat de indrukwekkende gevels van de eeuwenoude gebouwen goed tot hun recht komen.

Zelfs de signalisatie, fietsenrekken en vuilbakken zijn afgestemd op de historische omgeving. Ze zijn in staal uitgevoerd en hebben een donkere roestkleur meegekregen die verwijst naar ijzerzandsteen, een steensoort die typisch is voor de streek en terugkomt in de gevels van de abdijgebouwen.




Waterspiegel als blikvanger

Dé blikvanger wordt gevormd door de grote waterspiegel die centraal op het plein op een waterfilm van enkele centimeters de majestueuze gebouwen reflecteert.
De realisatie van de waterspiegel van bijna 900 m² vormde de grootste technische uitdaging. Hij wordt gevoed door het regenwater dat op het plein terecht komt. Grote ondergrondse buffers zorgen ervoor dat ook in de zomer er voldoende water beschikbaar blijft.
Naast een unieke beleving moet deze waterspiegel ook een aanleiding vormen om het binnenplein te verkennen en op een van de zitbankjes van de rust te genieten.