Doorzoek volledige site
10 november 2012 | MARE HOTTERBEEKX

Masterplan van Dewil en Van Haver architecten geeft Heilige Familie een nieuw karakter

De gebouwen van de basisschool Heilige Familie in Schaarbeek waren sterk verouderd en toe aan een stevige opknapbeurt. Ook het terrein zelf kon een grondige herorganisatie gebruiken: de gebouwen deelden de grote open ruimte op in drie aparte speelplaatsen. Dit stond een vlotte werking in de weg en was erg onoverzichtelijk. Dewil en Van Haver architecten ontwierpen een masterplan en hebben hier zo verandering in gebracht. Dit in samenwerking met de studiebureaus E-ster, Jo Deflander en ARVICO.
De schoolgebouwen van de Heilige Familie in Schaarbeek (Brussel) waren sterk verouderd en toe aan een stevige opknapbeurt. Ook het terrein zelf kon een grondige herorganisatie gebruiken: de gebouwen waren ongelukkig geplaatst en deelden de grote open ruimte op in drie aparte, kleine speelplaatsen. Dit stond een vlotte werking in de weg en was bovendien erg onoverzichtelijk. Dewil en Van Haver architecten ontwierpen een masterplan en hebben hier  zo verandering in gebracht. Dit in samenwerking met de studiebureaus E-ster, Jo Deflander en ARVICO.

Met twaalf bijkomende klassen werd de leerlingencapaciteit verdubbeld. Dit vroeg om een volledige heroriëntatie van de gebouwen op de site. De nieuwbouw bestaat uit een polyvalente zaal en vernieuwde sportzaal, samengesmolten in één compact geheel. Dit creëert boeiende mogelijkheden voor de inrichting van de buitenruimte.



De inzet op licht en ruimte

De renovatie is op twee manieren verlopen. Enerzijds werd het bestaande gebouw uit 1895 volledig gerenoveerd en voorzien van een modern interieur. Anderzijds was een afbraak van het tweede oude gebouw een noodzakelijk stap voor de creatie van een grote, open en overzichtelijke speelruimte die tegelijk meer licht toelaat op de speelplaats en in de klaslokalen. 


Organisatorisch hoogstandje 

De belangrijkste uitdaging voor dit project vormde ongetwijfeld de conceptualisering van een masterplan dat rekening houdt met de strakke begrenzing van de bestaande site. Het nieuwbouwontwerp moest  in balans zijn met het waardevolle gebouw uit 1895. Het faseren van het zwaar bouwprogramma om de school volwaardig draaiende te kunnen houden, vergde een grote organisatorische inspanning. 


    

Vier op een rij

Dankzij de nieuwe oriëntatie van de nieuwbouw kunnen nu vier klassen op een rij worden gerealiseerd. Twee klassen kunnen telkens aan elkaar worden geschakeld, waardoor de flexibiliteit van het gebouw verhoogd wordt. Het gemakkelijk te bereiken, platte dak kan bovendien worden benut als activiteitendak. Dit vormt een grote meerwaarde, gezien het verdubbelde leerlingenaantal en de beperkte oppervlakte van de schoolsite. 


Kwaliteitsverbetering

Nieuwbouw en renovatie werden in het nieuwe masterplan gefaseerd. Terwijl de renovatie zorgde voor kwaliteitsverbetering en hedendaags comfort, werd nieuwbouw gerealiseerd met de meest nieuwe en ecologische materialen. Dit werd gecombineerd met hoge energieprestaties, waardoor een gezond en aangenaam binnenklimaat de leerprestaties zullen ondersteunen. 




Duurzaamheid troef 

Duurzame technieken en het passief bouwconcept vormden een voorname doelstelling. Dit kan men terugvinden in de uitstekende isolatie van de buitenschillen van zowel de bestaande als de nieuwe gebouwen. De nieuwbouw werd een lage- energie- constructie K-30. Dit impliceerde hoge eisen op het vlak van isolatie zonder koudebruggen, winddichtheid, ramen van hoog rendement en doorgangsgassen. Ook werd er een buitenzonwering voorzien. Verschillende groene daken zorgden voor de buffering van het regenwater. De afvoeren van andere daken worden gebruikt voor regenwaterrecuperatie voor het sanitair.