Doorzoek volledige site
16 januari 2020 | WOUTER POLSPOEL

Jaaroverzicht 2019: nationale awards

Het project Waterfront in Waregem won een BIM Award. Illustratie | ION

Ook in 2019 werden er in België opnieuw tal van projecten in de bloemetjes gezet. Wij geven een overzicht van enkele belangrijke awards die het voorbije jaar werden uitgereikt.

Belgian Building Awards

In de categorie New Way of Living won het Cohousingproject De Schilders in Sint-Amandsberg van Havana Architectuur. In de categorie New Way of Working was dat de uitbreiding van het COOP-gebouw in Kunstencentrum Vooruit in Gent, naar een ontwerp van Dial Architects. MAMOUT architectes ging aan de haal met de award van Rookie of the Year en de Pioneer-award ging naar BIGH van Steven Beckers.
 

RES Awards

Deze wedstrijd zet kwalitatieve vastgoedontwikkelingen in de bloemetjes. De Chocoladefabriek in het Limburgse Nerem (a2o architecten, PAS Interieurconcepten), Tivoli GreenCity in Laken (Atlante, Cereau, Atelier 55, YY Architecture en Eole) en het nieuwe hoofdkwartier van Cera in Leuven (Robbrecht & Daem, archipelago en Studio Roma) vielen in de prijzen.


Prijs Publieke Ruimte

Op het jaarlijkse Congres en Forum Publieke Ruimte op 123 maart 2019 in het ICC Gent ging de Prijs Publieke Ruimte naar de stad Kortrijk en De Vlaamse Waterweg voor de herinrichting van de Oude Leieboorden. Het ontwerp was van Michel Desvigne Payagiste.  


bis architectuurprijs

De architectuurwedstrijd van bis, bouw- en inspiratiesalon was in 2019 aan zijn elfde editie toe. Het thema was Sharing en de volgende projecten werden tot winnaar uitgeroepen: G Lab in Brugge, de omvorming van een huis voor een nieuw samengesteld gezin, van Tc Plus, Hof Ter Beemt, een cohousingproject voor 7 gezinnen in een historische hoeve in Zingem van aNNo architecten en MVC Architecten en KRUUL van DMOA architecten in Leuven, een inspirerende plek waar wonen, werken en buurtbeleving op een bijzonder klein perceel toch samenkomen.


Onroerenderfgoedprijs

De Vlaamse regering reikte in 2019 voor de vierde keer de Onroerenderfgoedprijs uit. Die gaat naar recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. Elk jaar wordt er afgewisseld tussen niet-publiektoegankelijk en publiektoegankelijk erfgoed. Vorig jaar was de eerste categorie opnieuw aan de beurt. Het Gildehuis van de Vrije Schippers in Gent (Callebau Architecten), De Norbertuspoort in Leuven (Technische Diensten KU Leuven - Divisie Monumenten en Bouwkundig Onderhoud (Tom Verbist/Katia Janssens) i.s.m. Alamire Foundation (Bart Demuyt) en Hof Ter Beemt in Zingem (aNNo architecten en MVC architecten) kwamen als winnaars uit de bus.  


FEBE Elements Awards

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, reikte donderdag 28 november 2019 in Waver haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uit in aanwezigheid van meer dan 200 bouwprofessionelen in de gloednieuwe culturele hal La Sucrerie in Waver. Vijf projecten vielen in de prijzen in evenveel categorieën: Precast in Buildings: Huis van Lorreinen – Mechelen (dmvA), Precast in Structures: Ilot-C – Luxemburg (Fabeck Architectes – Schemel&Wirtz Architectes Associés), Precast in Landscape: De Motten – Tongeren (Sweco Belgium), Precast in Infrastructure: Herinrichting Zilverberkstraat – Leeuwerikstraat – Turnhout (Vangeel Wegenbouw), Outstanding Precast in Flexibility: Möbius Tower – Brussel (Assar Architects)


BIM Awards

De BIM Awards bekroonden voor het derde jaar op rij de meest lovende BIM-projecten in de Benelux. De Oosterweelverbinding van Lantis won in de categorie Infrastructuurprojecten. In de categorie Overheidsprojecten was die eer weggelegd voor PPS-project van Arcadis Belgium in Beringen. In de categorie Tertiaire, industriële, commerciële en residentiële projecten schoten zowel Sia Architects als VK Architects & Engineers de hoofdvogel af met respectievelijk Bureaux partagés idelux aive en Waterfront Waregem.

Volgende week brengen we een overzicht van de belangrijkste internationale architectuurawards.

GERELATEERDE ARTIKELS