Doorzoek volledige site
22 januari 2020 | KEVIN MOENS

Jaaroverzicht: internationale awards

Op het Partos Innovation Festival in Amsterdam ging de tent van het Leuvense architectenbureau DMOA aan de haal met de Best Humanitarian Innovation Award.

Ook in 2019 werd Belgische architectuur internationaal opgemerkt. Het afgelopen jaar vielen verschillende Belgische projecten internationaal in de prijzen. Een overzicht. 

MIPIM Awards

In Cannes werden in maart de prestigieuze MIPIM Awards uitgereikt. In 2019 was er geen prijs voor een Belgisch project. De THV AAPROG - POLO - DETOO - DE KLERCK kon haar nominatie voor het Ambulant Centrum in Leuven in de categorie Best Healthcare Development niet verzilveren.

Het was de Franse architect Jean-Michel Jacquet die in de categorie ‘Best Healthcare Development’ met de hoofdprijs naar huis ging voor de Polyclinique Reims-Bezanne.

Andere winnaars van de avond waren onder meer Sou Fujimoto, Oxo Architects, Paul Arene voor het project Mille Arbres in Parijs in de categorie ‘Best Futura Project’, het studentenhotel Florence Lavagnini in Firenze van Archea Associati en het Future Park van Bond Bryan in het Britse Yorkshire in de categorie ‘Best Future Mega Project’. Alle winnaars kan je hier bekijken.

 

World Architecture Festival

A la Croisée des Chemins van B2Ai kreeg op de World Architecture Festival Awards in Amsterdam een speciale vermelding in de categorie School – Completed Buildings.

In juli 2019 berichtten we al dat drie Belgische projecten op de shortlist stonden voor de WAF Awards, die doorgaan van 4 t.e.m. 6 december in Amsterdam. Geen van de projecten kaapte de hoofdprijs weg in zijn categorie, maar eentje kreeg wel een eervolle vermelding van de jury: de school A la Croisée des Chemins in Neder-Over-Heembeek, een ontwerp van B2Ai. Winnaar in de categorie School – Completed Buildings was YM Nursery, een school in het Japanse Yonago ontworpen door HIBINOSEIKKEI + Youji No Shiro.  

 

European Property Awards

Op 24 oktober vond in Londen de uitreiking plaats van de jaarlijkse International Property Awards. Architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, met kantoren in Brussel, Leuven en Hasselt, viel ook dit jaar in de prijzen. In de categorie Public Services behaalde het kantoor de tweede plaats met het ontwerp voor het Hasseltse stadhuis, een samenwerking met UAU Collectiv en Michel Janssen Architecten. In de categorie Mixed Use won Jaspers-Eyers de eerste prijs met Paradis Express in Luik, een samenwerking met A2M en BAG.

 

Best Humanitarian Innovation Award

Na de Henri van de Velde Design Award in 2017 en de Social Engagement Award op de Belgian Building Awards een jaar later mocht DMOA architecten in 2019 een nieuwe prijs in ontvangst nemen voor de Maggie Shelter. Een internationale prijs deze keer. Op het Partos Innovation Festival in Amsterdam ging de tent van het Leuvense architectenbureau aan de haal met de Best Humanitarian Innovation Award.

 

BREEAM Award 2019

BRE kondigde op 4 maart de winnaars aan van de BREEAM Awards 2019 tijdens een gala-avond in Londen. Duurzame projecten van over heel de wereld werden bekroond. Het L-blok van het Antwerpse project Falconhoven won de award in de categorie ‘Homes-Design stage’. Bopro was BREEAM-adviseur van het project. Het L-blok werd ontwikkeld door CIP en is een ontwerp van het Londense bureau Caruso St John Architects, in samenwerking met de studiebureaus EstablisIngeniumVenacSteto, en Bureau Bouwtechniek.

 

Green Solution Awards 2019

Op de Green Solution Awards 2019 werd het project Brigade van het Brusselse architectenbureau B612associates bekroond met een award in de categorie Gezondheid en Comfort. Twee andere Belgische bedrijven kregen een eervolle vermelding: architectenbureau BAEB uit Brussel in de categorie Energie- en Gematigd Klimaat voor het nieuwe politiebureau van Sint-Jans-MolenbeekEnerdeal uit Zaventem in de categorie Duurzame Infrastructuur voor de zonne-installatie die het in opdracht van Congo Energy realiseerde in Manono in de Democratische Republiek Congo.

 

ARC19 Architectuur Award

B-architecten viel in november in de prijzen tijdens de ARC19 Awards, een initiatief van de Architect. Het Antwerpse architectenbureau sleepte in Amsterdam de ARC19 Architectuur Award in de wacht met het project Mundo-a, een schoolvoorbeeld van bio-ecologische passiefbouw.