Doorzoek volledige site
23 januari 2020

Mushoeve behoudt authentieke uitstraling

Illustratie | © Caparol

In Zoersel, in de Antwerpse Kempen, staat de Mushoeve. Zoals de naam al aangeeft was dit een boerderij, die nu echter dienstdoet als vergader- en ontmoetingsplaats voor bedrijven en particulieren. Ook overnachtingen zijn mogelijk. Alles werd van hedendaags comfort voorzien, maar wel met respect voor de oorsprong van het gebouw. Omstreeks de eeuwwisseling was dit immers een typische Kempense hoeve met stallingen en een schuur, waar een boerenfamilie zich in haar levensonderhoud voorzag.

Dat typische, die originaliteit, wilde de huidige eigenaar absoluut behouden, eens hij beslist had om het geheel een volledige facelift te geven. Dat zie je, binnen in het gebouw, waar originele elementen zoals vloeren en balken, zoveel mogelijk werden behouden en voor de typische sfeer zorgen. Maar ook de buitenkant straalt nog dat echte, dat authentieke, uit. De gevels werden immers volledig behandeld en geverfd, zelfs met de techniek van vroeger. De techniek die de eerste eigenaar misschien ook toegepast heeft.

 

Kaleien

Kaleien deed men immers eeuwen geleden ook al. Toen behandelde men de muren met een mengeling van hoofdzakelijk kalk en water. Zo maakte men de muren ook fris en proper. Door de jaren heen ontstond dan een dikkere kalk-verf-laag die zo mooi is dat vele eigenaars van nieuwbouwwoningen daar vandaag ook nog voor kiezen. 

De producten die we vandaag gebruiken zijn natuurlijk in niets te vergelijken met de grondstoffen van vroeger. Het kaleisysteem “Allrounder” van Caparol dat hier toegepast werd, omvat in principe een primer-, een vul- en een afwerkingslaag (AmphiSilan Primer, AmphiSilan Compact en AmphiSilan NQG).

Het uitzicht is nog zoals vroeger, maar de kaleilaag van vandaag beschermt én verfraait. Ze is weervast, waterafstotend, microporeus, waterdampdoorlatend en spanningsarm. Toch wel een verschil dus. Maar het blijft mooi en apart, net zoals vroeger. En overigens heeft de naam “Mushoeve” niets met mussen, die kleine vogeltjes, te maken. “Mus” verwijst gewoon naar de voornaam van de eerste eigenaar.