Doorzoek volledige site
07 december 2012 | ROXANE HEEREN

Rockfon zorgt voor akoestische isolatie en absorptie in opleidingscentrum Tyco Electronics

In kantoorruimten is het niet alleen een kwestie van het achtergrondgeluid te beperken, ook het vermijden van de overdracht van geluid tussen ruimten onderling is een belangrijk aspect van de akoestiek. Bij de inrichting van een opleidingscentrum in hun bestaande kantoren, maakte Tyco Electronics gebruik van oplossingen van Rockfon die akoestisch zowel isoleren als absorberen.
In kantoorruimten is het niet alleen een kwestie van het achtergrondgeluid te beperken, ook het vermijden van de overdracht van geluid tussen ruimten onderling is een belangrijk aspect van de akoestiek. Bij de inrichting van een opleidingscentrum in hun bestaande kantoren, maakte Tyco Electronics gebruik van oplossingen van Rockfon die akoestisch zowel isoleren als absorberen.Nieuwe functie in bestaande omgeving

In het nieuwe opleidingscentrum van Tyco Electronics in Leuven is plaats voor 500 cursisten. Het bestaat uit verschillende klaslokalen, ontspanningsruimten en eetruimten, en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de les uit het aanpalende lokaal ook kan volgen.

Gezien de harde tegelvloeren en muurbekledingen in het gebouw werden problemen met nagalm verwacht. De bestaande plafondtegels, die voldeden voor de kantoren, zouden deze bijkomende geluidsdruk niet kunnen opvangen. Jos Devan van Tyco: “We bouwden dubbele wanden met extra geluidsisolatiemateriaal tussen de klaslokalen, maar we wisten dat het geluid zich over de wanden heen via de plafondruimte zou kunnen verspreiden."Absorptie plus isolatie

Devan koos dan ook voor de plafondoplossingen Sonar dB van Rockfon: zelfdragende panelen met een kern van steenwol, die zowel dempende als isolerende eigenschappen hebben. De Sonar dB panelen hebben dezelfde oppervlaktetextuur als de Sonar standaard serie, zodat de verschillende varianten probleemloos met elkaar kunnen gecombineerd worden tot de perfect aangepaste oplossing voor een bepaalde ruimte.

De Sonar dB serie omvat drie varianten met verschillende akoestische performantie, naargelang de gewenste graad van privacy en stilte. Tyco besliste om Sonar dB 35 toe te passen in de ontspannings- en de eetruimte, waar vooral geluidsabsorptie aan de orde is. In de klaslokalen werd Sonar dB 40 geïnstalleerd, dat het geluid zowel absorbeert als isoleert.Devan is uiterst tevreden met de geboekte resultaten. “Het opleidingscentrum is intussen al enkele maanden open en we hebben in die tijd aan de hand van enquêtes, die we na de training hielden, positieve feedback ontvangen van de gebruikers. Niemand heeft ooit geklaagd over de geluids- of de lawaainiveaus."