Doorzoek volledige site
19 december 2012 | TIM JANSSENS

LOW architecten verenigt renovatie en nieuwbouw in Brusselse Little Willy-project

In de Brusselse Dansaertwijk werd onlangs de laatste hand gelegd aan het Little Willy-project, een renovatie- en nieuwbouwproject waarbij LOW architecten een klassieke woning verbouwde tot een moderne B&B. Bovendien integreerde het tegelijk een onbestemde strook van grond van drie meter breed in het uiteindelijke volume. Zo ontstond een nieuwbouwcomplex dat vanaf een klein hoekperceel trapsgewijs over de bestaande woning klimt. LOW architecten toont hiermee aan dat behoud van waardevol patrimonium en hedendaagse uitbreidingen wel degelijk hand in hand gaan.
In de Brusselse Dansaertwijk werd onlangs de laatste hand gelegd aan het Little Willy-project, een renovatie- en nieuwbouwproject waarbij LOW architecten een klassieke woning verbouwde tot een moderne B&B. Bovendien integreerde het tegelijk een onbestemde strook van grond van drie meter breed in het uiteindelijke volume. Zo ontstond een nieuwbouwcomplex dat vanaf een klein hoekperceel trapsgewijs over de bestaande woning klimt. LOW architecten toont hiermee aan dat behoud van waardevol patrimonium en hedendaagse uitbreidingen wel degelijk hand in hand gaan.





De Brusselse Dansaertwijk wordt sinds een aantal jaar geleidelijk aan vernieuwd. Door renovatie en nieuwbouw te laten versmelten, geeft LOW architecten deze stadsvernieuwingsoperatie een nieuwe dimensie. “In de initiële opdracht was er nochtans enkel sprake van de herbestemming van de klassieke woning tot een Bed and breakfast,” vertelt Tom Hindryckx van LOW architecten. “Vlak naast de woning bevond zich een onbestemde strook grond van amper drie meter breed. We zagen dit als een unieke kans om het over een andere boeg te gooien en besloten die extra ruimte zinvol te benutten. Uiteindelijk vormde dit zelfs de basis voor het ontwerp: een nieuwbouwvolume dat trapsgewijs over de bestaande woning klimt. Dit resulteerde in een markant en beeldbepalend complex met een positieve uitstraling naar de omringende publieke ruimte.”



          



Qua volume integreert het nieuwbouwcomplex zich naadloos in zijn omgeving. Met zijn getrapte vorm legt het een link tussen de verschillende bouwhoogtes in de Sleutelstraat en de Vlaamsesteenweg. Door de trapsgewijze opbouw ontstaan er terrassen, doorzichten naar het binnengebied en verrassende openingen in de richting van de publieke ruimte. Op het vlak van materiaalgebruik is er sprake van een doordacht contrast tussen de nieuwbouw en de bestaande herenwoning. Waar de nieuwbouw enerzijds volledig in architectonisch beton (antraciet) werd opgetrokken, werd de sierpleister van de bestaande herenwoning anderzijds zo goed mogelijk hersteld.

Het programma van het nieuwbouwcomplex is uiterst divers. Het commerciële gelijkvloers biedt plaats aan een restaurant met ondergrondse keuken en een ruimte voor een shop annex kunstgalerij. Op de eerste en tweede verdieping vinden we vier luxueuze gastenkamers. Bovenaan realiseerde LOW architecten tot slot een duplexwoning met een prachtig zicht over de stad. De verschillende wooneenheden beschikken over een bijzonder ruim bemeten buitenruimte in de vorm van een intensief groendak of een dakterras.





Zoals het een modern architecturaal project betaamt, werden er ook in het Little Willy-project heel wat technieken van duurzaam bouwen toegepast. LOW architecten rustte het complex uit met een regenwaterrecuperatiesysteem, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, superisolerende beglazing, dikke isolatiepaketten, een hoogrendementsketel met een combinatie van een statisch en dynamisch concept in functie van het gebruik en - 'last but not least' - een miniwindmolen voor de opwekking van eigen elektriciteit.



Foto's: Tim Van de Velde