Doorzoek volledige site
28 februari 2020 | RIK NEVEN

Delegatie Belgian Architects Declare op gesprek bij kabinet Zuhal Demir

Tien founding members van Belgian Architects Declare werden vrijdag 28 februari verwacht op het kabinet van Zuhal Demir. Zes architecten bepleitten een concreet actiepunt waarmee de Vlaamse overheid concreet iets zou kunnen doen aan de klimaatproblemen en het verdwijnen van de open ruimte en de biodiversiteit.

Belgian architects Declare, een initiatief van architectura.be, is een manifest dat ondertekend werd door maar liefst 374 Belgische architectenbureaus. Hiermee geven zij te kennen dat zij klimaatverandering en de tanende biodiversiteit als grootste problemen van onze tijd zien en dat zij daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

Het manifest was van oorsprong een Brits initiatief dat navolging kreeg in 17 andere landen. Architectura.be nam het initiatief om ook een Belgische versie op te starten. Met succes, want geen enkel van de 18 landen doet beter in relatie tot het bevolkingsaantal.

Een duidelijk bewijs dat de Belgische architecten zich bewust zijn van de problematiek en dat ze ook bereid zijn zich te engageren om daar wat tegen te doen, zelfs als dit ten koste gaat van hun eigen business.

De architecten willen ook een signaal geven aan de overheid om via een doordachte wetgeving de problematiek efficiënt aan te pakken. Daarin kadert het bezoek bij het kabinet van Zuhal Demir.

Volgende bureaus tekenden 28 februari present bij het ministerie: OMGEVING (Sven Augusteyns), B-architecten (Sven Grooten en Stéphanie Collier), RE-ST (Dimitri Minten), a2o architecten (Bart Hoylaerts), CONIX RDBM Architects (Frederik Jacobs), boydens engineering (Wim Boydens), DENC!-STUDIO (Bart Cobbaert), eld (Ilka Broeckaert en Filip Declerq), BLIEBERG (Kris Blykers) en META architectuurbureau (Niklaas Deboutte). Architectura.be zelf werd vertegenwoordigd door zaakvoerder Rik Neven en redactrice Anke Henrotte.

Tijdens de bijeenkomst lichtte Rik Neven het initiatief en het pamflet in het kort toe en vervolgens brachten zes architecten één concreet actiepunt naar voren.

De volgende weken komen we hier zeker nog op terug op architectura.be. Vanaf volgende week zullen we telkens één actiepunt als column in onze nieuwsbrief opnemen.

Het is nog altijd mogelijk om het manifest te ondertekenen als je dat nog niet gedaan hebt. Surf hiervoor naar be.architectsceclare.com.