Doorzoek volledige site
02 maart 2020

Designtoiletten ademen ‘club’-sfeer

Illustratie | © Delabie
Illustratie | © Delabie
Illustratie | © Delabie
Illustratie | © Tim Van de Velde
Illustratie | © Tim Van de Velde

Moderne dansmuziek creëren lukt het best in een pand waarin een band zich helemaal thuis voelt. Vanuit die optiek verbouwde Goose, de bekende ‘electronic dance’-groep uit Kortrijk, een voormalige autogarage tot het hybride productiehuis Safari Studios. Het opgefriste pand, dat eind september officieel wordt geopend, fungeert als opnamestudio, muzieklabel én creatief bureau. De muzikale bouwheren hielden de authenticiteit van het gebouw zoveel mogelijk intact en leefden zich helemaal uit in de sanitaire ruimtes, waar de combinatie van zwarte wanden en roestvrijstalen producten van Delabie de typische sfeer van een club oproepen.

Goose is hot. De in 2000 opgerichte band van de Kortrijkzanen Mickael Karkousse, Dave Martijn, Tom Coghe en Bert Libeert gooide met het debuutalbum Bring It On meteen hoge ogen en forceerde al snel een internationale doorbraak. Intussen heeft de groep al vier ‘electronic dance’-albums uitgebracht, waarmee ze onder meer vier ‘MIA’s’ (Music Industry Awards) scoorden, voor beste live act (2007 en 2016), beste dance/elektronica (2010) en beste artwork (2010). Op prestigieuze festivals zoals Rock Werchter en Pukkelpop zweept het kwartet met het openingsnummer Synrise (titelnummer van hun tweede album) het publiek meteen op, een kolkende sfeer die tijdens de rest van de set probleemloos behouden blijft. De band maakt er een erezaak van om altijd live te spelen.

 

Nieuwe thuis

Nadat Goose de vier prachtige albums opnam boven een Kortrijks café, ging de band circa vijf jaar geleden op zoek naar een nieuwe thuis in hartje Groeningestad. “Helaas vonden we eigenlijk niets wat aan onze verwachtingen voldeed, waardoor we de hoop al een beetje hadden opgegeven”, zegt lead vocalist Mickael Karkousse. “Tot we op een dag eind 2016 een verlossend telefoontje kregen van een makelaar/projectontwikkelaar. Hij bracht ons het heuglijke nieuws dat deze voormalige autogarage te koop stond. Een immense opluchting, want we hadden dit pand al eens bezocht op een moment dat het nog niet beschikbaar was. Toen al vertelde onze intuïtie dat dit perfect zou zijn voor Goose.”

De bandleden doopten het gebouw in de Magdalenastraat tot Safari Studios, waar ze zoveel meer willen doen dan alleen maar muziek maken. “Daar is dit gebouw eigenlijk ook te groot voor. Daarom voorzien we hier ook ruimte voor een polyvalente, verhuurbare zaal en hebben we hier alle mogelijkheden om ons ook individueel verder te ontwikkelen. Daarbij denken we zowel aan het mixen en producen van muziek (Bert en Tom), de creatie van soundtracks (Dave), als beeldende kunsten en regie van onder meer videoclips (Mickael).”

 

Intacte identiteit

De bandleden ervoeren vrij snel dat een pand verbouwen heel wat anders is dan muziek maken. “Het is logisch dat iedereen een eigen smaak heeft, maar dat allemaal verenigen in één interieur is een rasecht huzarenstukje. Gelukkig kregen we het gewaardeerde advies van kleurconsulente Elien Masschelein (van Boss Paints) en konden we vertrouwen op architect Steven Vandenborre, die nooit zijn eigen visie opdrong, maar erin slaagde onze gezamenlijke wensen te katalyseren in een interieur dat een sfeer creëert waarin we ons allemaal echt thuis voelen.”

Daarbij was het van cruciaal belang om de structuur van het gebouw zoveel mogelijk te respecteren. Op die manier blijft het pand ook zijn industriële look behouden. De vroegere TL-verlichting werd vervangen door rechte ledstrips, die de groep ook tijdens optredens graag gebruikt. Het ruwe beton en de strakke lijnen van de gevel vinden hun roots in de Bauhaus-stijl, waar de klemtoon onder meer ligt op het gebruik van pure materialen en waarbij praktische functionaliteit belangrijker is dan esthetische aantrekkingskracht. “Die stijl weerspiegelt perfect wat we willen. Daarom hebben we alleen zaken toegevoegd die er echt toe doen. Een cruciale aanpassing was wel de vervanging van de granito-vloer door een gietvloer, die interessanter was voor de verwarming én essentieel was voor een volmaakte akoestiek.”

 

Mix van zwart met inox

De sfeer van Safari Studios prikkelt de creativiteit van Goose, zelfs tot in de toiletten toe. Sanitaire ruimtes waren er in het oorspronkelijke gebouw niet, wat Tom en Mickael de vrijheid gaf om zich helemaal uit te leven in het ontwerp ervan. Het resultaat mag er zijn en vormt een mooi contrast met de rest van het pand.

“Het was voor ons al snel een uitgemaakte zaak dat we zwarte toiletten wilden met inoxkleurige toestellen”, legt Mickael uit. “Een dergelijk design van sanitaire ruimtes vind je ook in heel wat (buitenlandse) clubs thuis en is helemaal ons ding. Op zoek naar potentiële leveranciers van roestvrijstalen sanitaire producten, kwamen we al snel bij Delabie terecht. Hun aanbod sluit helemaal aan bij wat wij zochten. Bovendien zijn het eigenlijk designartikelen ‘an sich’. We hoefden de muren alleen maar zwart te schilderen om de toestellen integraal de sfeer te laten bepalen.”

 

Juwelen aan de muur

Alle sanitaire toestellen, zoals de wastafels, toiletten en zelfs de spiegels, zijn volledig in inox en profileren zich als ‘juweeltjes aan de muur’, zoals Mickael Karkousse ze graag omschrijft. Ze roepen de retro-futuristische stijl op waar de bandleden zo gek op zijn, een voorkeur die nog veel mensen met hen delen. “Bij elke rondleiding die we geven, raken de bezoekers maar niet uitgepraat over onze sanitaire ruimtes. Iedereen is tuk op de wisselwerking tussen de industriële look van het gebouw en de strakke aankleding van de toiletruimtes. Daarnaast is er unanieme lof over onze keuze voor deuren die aansluiten bij zowel vloer als plafond, om volledige discretie en een comfortabel toiletbezoek te waarborgen.”

De installateur, voor wie dit project het eerste was met uitsluitend Delabie-producten, was onder meer lovend over het erg stevige en tijdloze frame waarop de wc-potten rusten. Alleen de watertoevoerleidingen moesten worden aangepast aan het toiletsysteem met directe spoeling.

 

Stimulans voor nieuwe ideeën

Goose voelt zich kiplekker in Safari Studios, zoveel is duidelijk. “We zijn er rotsvast van overtuigd dat we onze talenten hier nog beter zullen kunnen aanspreken en kijken ernaar uit om onze creativiteit hier helemaal te botvieren, zelfs tijdens een toiletbezoek…”

GERELATEERDE DOSSIERS