Doorzoek volledige site
03 maart 2020

Winnaar BBA in de categorie 3|2|1 Facade: GRAUX & Baeyens architecten met Woning L-C

Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | GBA

In een pittoreske dreef in Anzegem realiseerde GRAUX & BAEYENS architecten een bijzondere halfopen woning op een trapeziumvormig perceel dat zich bevindt op de overgang tussen typisch Vlaamse lintbebouwing en vrijstaande belle-epoquearchitectuur. Als missing link moest de woning een vloeiende visuele overgang creëren. Dit resulteerde in een compositie van drie geschakelde kubussen met een plat dak en variërende kroonlijsthoogtes. LIME - Less Is More Engineering, stond in voor de stabiliteitsstudie.

De bijzondere vorm van het perceel noopte de architecten tot het ontwerpen van een halfopen woning, die zeer smal begint aan de straatzijde om vervolgens te verbreden naar de achtertuin. Door de compositie van de drie eenvoudige kubussen met plat dak en variërende kroonlijsthoogte ontstaat er een dialoog met de naastgelegen vrijstaande en statige belle-epoque woning, maar de geanimeerde zijgevel creëert ook een boeiend gezicht in het straatbeeld.


Doordachte zigzagbeweging

Onderling zijn die vierkanten volumes telkens met één hoek verbonden, wat leidt tot een doordachte zigzagbeweging, waardoor er plaats is voor een volwaardige zijtuin. Alle buitengevels zijn opgebouwd uit karaktervolle, gerecupereerde bakstenen. De houten blokkaders met aluminium glaslatten doorbreken de massieve monotonie.


Stedenbouwkundige anomalie

Door de trapeziumvorm, de zeer smalle zijtuinstrook van enkele meters breed en de minder gunstige oriëntatie, lag dit perceel jarenlang te verkommeren en werd het door de omgeving als een stedenbouwkundige anomalie ervaren. 
De rustige en logische opbouw van het plan met de geschakelde kubussen, toont aan dat architectuur haar dienende rol kan spelen. Aan de hand van ontwerpend onderzoek werd woonkwaliteit bekomen op een uitdagend restperceel.

Ordeel van de jury: "Wij lieten ons charmeren door het ontwerp van deze woning, dat de visuele link lijkt te maken tussen de rijhuizen aan de ene kant en enkele vrijstaande belle-époquehuizen aan de andere. De driegevelwoning zelf, ingeplant op een trapeziumvormig perceel, is opgebouwd uit drie aaneengeschakelde kubussen, die telkens wat meer afstand nemen van de gemene muur, waardoor de achtergevel, die uitgeeft op de tuin, ruimte krijgt. De woning in zijn geheel is sober, maar het bijzondere ontwerp zorgt voor interessante binnenruimtes en zeer gevarieerde perspectieven."