Doorzoek volledige site
04 maart 2020

Pritzker Architecture Prize 2020 gaat naar Yvonne Farrell en Shelley McNamara

Illustratie | Pritzker Prize

Het Ierse duo Yvonne Farrell en Shelley McNamara, oprichters van Grafton Architects, ontving de Pritzker Architecture Prize 2020. De award staat internationaal gekend als de belangrijkste prijs voor architecten. Na Zaha Hadid in 2004, is het slechts de tweede keer in de geschiedenis van de Pritzker Architecture Prize dat de award niet naar een man gaat.

Het duo is actief sinds de jaren 70. Hun ontwerpen kenmerken zich vooral door de perfecte mix tussen het respecteren van site-specifieke of historische contexten en vernieuwende architectuur. De dames ontwierpen talloze academische, openbare en culturele gebouwen, maar zijn ook actief in de woningmarkt. Een greep uit hun (mondiale) realisaties: gebouwen voor de London School of Economics, de universiteit van Limerick, de unversiteit Luigi Bocconi in Milaan of de universiteit van Lima, het ESB-hoofdkwartier in Dublin, de Toulouse School of Economics ...

Farrell en McNamara waren ook al talloze keren externe examinators voor vermaarde universiteiten, waaronder Cambridge University en The London Metropolitan School of Architecture, en geven wereldwijd lezingen.

De dames ontvingen de prijs volgens de jury om meerdere redenen. “Voor hun integriteit in zowel hun benadering van gebouwen, als in de manier waarop ze hun praktijk leiden, hun geloof in samenwerking, hun collegialiteit, hun niet aflatende toewijding aan uitmuntendheid in de architectuur, hun verantwoordelijke houding ten opzichte van het milieu en hun vermogen om kosmopolitisch te zijn en tegelijkertijd het unieke van elke plek waar ze werken te omarmen”, klonk het.