Doorzoek volledige site
04 maart 2020

REHAU optimaliseert ramen met verbeterde composietvezel RAU-FIPRO X

Illustratie | © REHAU
Illustratie | © REHAU

In het laatste decennium heeft de polymeerexpert REHAU meer dan 50.000 kilometer RAU-FIPRO high performance raamprofielen geproduceerd. Het internationaal bedrijf tilt de met vezel versterkte composiet nu naar een hoger prestatieniveau: met een glasvezel gehalte van meer dan 50% stellen RAU-FIPRO X profielen nieuwe normen op het vlak van stabiliteit en energie-efficiëntie. Het innovatieve materiaal wordt sinds de herfst 2018 gebruikt in REHAU-GENEO ramen.

Vezel versterkte composieten vormen de basis voor productoplossingen die zowel licht als betrouwbaar zijn waardoor ze optimale prestaties bevorderen in de race-sport en ruimtevaart, en ook in eigen huis. Met de RAU-FIPRO X vezel versterkte composiet vergroot de REHAU-polymeerexpert de prestaties van moderne ramen door volledig versterkte en hittebestendige profielen aan te bieden. Dankzij de statisch ontworpen kern kan de last in alle richtingen worden ondersteund, en overtuigt dankzij zijn schuifspanning en torsiestijfheid. Zelfs ramen van vloer tot plafond, die voorheen alleen van aluminium konden worden gemaakt, kunnen nu worden vervaardigd met PVC-vleugelprofielen dankzij de RAU-FIPRO X en het gehalte aan statisch doeltreffend glasvezel.

"Met het hightech materiaal RAU-FIPRO X is de afmeting van polymere raamprofielen niet langer een kwestie van technische haalbaarheid, maar een kwestie van esthetiek", zegt Jörg Karger, hoofd Product Management Window Solutions bij REHAU. Om te beginnen heeft het GENEO-venstersysteem sinds het najaar 2018 profielen in RAU-FIPRO X. Het is sindsdien mogelijk om modellen met witte vensters tot een hoogte van 2,80 meter en een breedte van 1,60 meter te maken; in kleur zijn de mogelijke afmetingen een hoogte van 2,50 meter en een breedte van 1,50 meter. Het gewicht van de REHAU raamvleugels beginnen bij 150 kg en maken de integratie van zwaar veiligheids- en akoestisch isolerend glas mogelijk.

 

Optimale waarden voor energie-efficiëntie, geluidsisolatie en inbraakbeveiliging

90% van de RAU-FIPRO X ramen bevatten geen stalen bewapening en dus geen extra thermische bruggen. GENEO RAU-FIPRO X behaalt Uf waarden tussen 0,98 et 0,79 W / m²K, zodat de venstersystemen inzetbaar zijn als gecertifieerde modellen voor passiefhuizen; het Instituut voor passiefhuizen in Darmstadt heeft de RAU-FIPRO X vensterprofielen gecertifieerd.

Gezien het hoogwaardig materiaal het gebruik van metaal in de meeste gevallen overbodig maakt, zelfs in grote vensterprofielen, zijn de vrije kamers beschikbaar voor functionele verbeteringen zoals bijvoorbeeld thermomodules. Dit verbetert de energie-efficiëntie. In combinatie met drievoudige beglazing, behaalt GENEO RAU-FIPRO X UW waarden tot 0,6 W / m2K.

GENEO RAU-FIPRO X heeft ook optimale waarden met weerstandsklasse RC 2 en een ruisonderdrukking tot 47 dB, anti-inbraak bescherming en geluidsisolatie. Wanneer dik veiligheidsglas geïnstalleerd is, wat mogelijk is dankzij het hoogwaardig materiaal, beantwoorden de REHAU-vensters aan de eisen van de weerstandsklasse RC 3. Andere functionele verbeteringen zijn mogelijk met geïntegreerde ventilatiesystemen voor warmte recuperatie (SMART INOVENT) of intelligente alarmsystemen (SMART GUARD).

 

Maximale flexibiliteit en ontwerpvrijheid

REHAU, expert in polymeren, kent de noden en wensen van zijn klanten en anticipeert op de eisen van de markt. “De materialen en hun specificaties maken al 60 jaar deel uit van onze DNA”, verklaart Jörg Karger.

Tegenwoordig worden steeds meer verborgen en gekleurde profielen gevraagd, wat een grotere warmteweerstand vereist. RAU-FIPRO X beantwoordt aan deze eis. “REHAU zorgt voor betere dimensionele warmtebestendigheid door de vervormingstemperatuur van de standaard PVC-formuleringen te verhogen. 

Met het combineerbaar KALEIDO COLOR gamma, biedt REHAU een groot scala aan kleurvariaties en ontwerpen. Afhankelijk van de wensen van de klant worden processen zoals verf (KALEIDO PAINT) of foliebekleding (KALEIDO FOIL) gebruikt. Meer dan 400 modellen zijn mogelijk. De klanten kunnen genieten van de hoge energie-efficiëntie en de functionaliteit van polymere vensteroplossingen waarbij ze kunnen kiezen tussen gestructureerde of glanzende oppervlakken, stijlvolle metalen decors of een houtlook (KALEIDO WOODEC). 

 

Eenvoudige bediening

Om de montage en verwerking te vergemakkelijken is GENEO RAU-FIPRO X door de afwezigheid van stalen profielen tot 40% lichter dan conventionele systemen. In de productie is het ook voordelig om zich geen zorgen te hoeven maken over kwaliteitsvermindering als gevolg van staalchips. De REHAU-partners kunnen het geoptimaliseerde hoogwaardige materiaal verwerken zonder extra investeringen in machines.

Door alle GENEO BIM gegevens in één upload te leveren, vereenvoudigt de polymeer specialist REHAU het planningsproces met de logistieke oplossingen Revit, Allplan et ArchiCad.

 

Duurzame productie

De geoptimaliseerde vezelcomposiet RAU-FIPRO wordt ook verwerkt in een gesloten materiaalcyclus als onderdeel van het recyclageconcept REHAU ECO PLUS en is geïntegreerd in de productie van nieuwe hoogwaardige vensterprofielen als gerecycleerd materiaal. Het familiebedrijf REHAU ontving het label VinylPlus tijdens de “fensterbau frontale 2019” vanwege zijn duurzame productie- en recyclingprocessen.

GERELATEERDE DOSSIERS