Doorzoek volledige site
05 maart 2020 | TIM JANSSENS

Assistentiewoningen met intrigerende volumetrie (PVL Architecten)

Het spel van open en gesloten vlakken zorgt in combinatie met de verspringende volumes voor een strakke, hedendaagse look. (Beeld: Gerrit Devinck - PVL Architecten)
In plaats van een lange blinde muur langs de Koninklijke Baan te voorzien, opteerde PVL Architecten voor een schuin gepositioneerd geheel met een intrigerende volumetrie. (Beeld: Gerrit Devinck - PVL Architecten)
Ook het interieur is piekfijn afgewerkt. (Beeld: Gerrit Devinck - PVL Architecten)

In Sint-Idesbald, een idyllisch kustdorpje tussen De Panne en Koksijde, maakte de oude Continental-garage aan de Koninklijke Baan plaats voor ’t Zout, een fraai woonzorgcomplex met 54 assistentiewoningen. PVL Architecten ontwierp een statig volume met een opvallende variatie aan oost-, zuid- en westgeoriënteerde ruimtes, zodat de hoekpunten flirten met de bouwvrije zones op het perceel.

’t Zout is een schoolvoorbeeld van ingenieuze architectuur met een doordachte inplanting. In plaats van een lange blinde muur langs de Koninklijke Baan te voorzien, opteerde PVL Architecten voor een schuin gepositioneerd geheel met een intrigerende volumetrie. Hoewel het 1.378 m² grote complex wel degelijk zijn stempel drukt op het straatbeeld, oogt het geheel zeker niet te zwaar. De gevels zijn bekleed met een grijsgele natuursteen en licht hout, terwijl de terrassen met glazen balustrades een horizontale ritmiek creëren en variatie in het gevelbeeld brengen. Het spel van open en gesloten vlakken zorgt in combinatie met de verspringende volumes voor een strakke, hedendaagse look.

 

Omgeven door groen

Ondanks zijn specifieke ligging – geprangd tussen een drukke verkeersas en de vredige dorpskern van Sint-Idesbald – is ’t Zout omgeven door het nodige groen. Het gros van de assistentiewoningen kijkt uit op de zuidwestelijk georiënteerde tuin. De gelijkvloerse appartementen sluiten aan op volwaardige privétuintjes, die via een haag gescheiden worden van de publieke tuin (opgevat als een park- en kuiergebied), de inrit en de hoofdingang. PVL Architecten hield eveneens rekening met een vlotte doorgang en circulatie vanaf de ingang aan de Koninginnelaan. Via een drop-offzone en enkele plaatsen voor kortverblijf en de hulpdiensten kunnen fietsers en automobilisten de site zonder hinder op- en afrijden, in een vloeiende, boogvormige beweging. Ook qua toegankelijkheid zit het snor, want het gebouw is uitermate rolstoelvriendelijk.

GERELATEERDE DOSSIERS