Doorzoek volledige site
05 maart 2020 | WOUTER POLSPOEL

Residentie Silverzand (D&A Architecten): luxueus wonen in centrum Lommel

Illustratie | D&A Architecten
Illustratie | D&A Architecten
Illustratie | D&A Architecten
Illustratie | D&A Architecten
Illustratie | D&A Architecten

In het centrum van Lommel wordt momenteel de laatste hand gelegd aan Residentie Silverzand, een nieuwbouwcomplex bestaande uit 31 appartementen en zes penthouses. De naam is niet toevallig gekozen. Lommel staat bekend voor het winnen van zilverzand waarvan het fijnste glas wordt gemaakt, puur en luxueus. Adjectieven die ook opgaan voor de woonbeleving die de nieuwe residentie moet bieden. Het ontwerp is van de hand van D&A Architecten. Thermo Service ( technieken), Ingenieursbureau Pyramid (stabiliteit) en Steto (EPB, veiligheidscoördinatie en ventilatie) stonden in voor de nodige studies.

Residentie Silverzand komt op de hoek van de Koning Leopoldlaan en Koning Astridlaan. Het gebouw, dat ook een ondergrondse parkeergarage bevat met staanplaatsen, garages, bergingen en fietsstallingen kreeg een sobere maar strakke afwerking, een combinatie van gevelsteen, strak beton, volkernplaten en glazen balustrades.

Tegelijkertijd oogt Silverzand toch ook speels. Enerzijds door verspringingen in het volume – het gaat eigenlijk om vier blokken die met elkaar verbonden zijn – en anderzijds door horizontale strekkenlagen in het metselwerk om meer geleding te krijgen en zo beter aan te sluiten bij de kleine korrel van de context. Een middelhoog gebouw in prefabbeton en aluminium plaatmateriaal vormt het kopgebouw.


Deel van nieuwe stadspoort

Het gebouw maakt deel uit van het masterplan dat het stadsbestuur voor ogen heeft voor een nieuwe stadspoort op die plek. Het is een van de eerste gebouwen dat deel zal uitmaken van de nieuwe stadsontwikkeling. Het spanningsveld van enerzijds het stedenbouwkundig kader van de toekomstige stadslaan en anderzijds de aansluiting zoeken bij de huidige morfologie van de omgeving, vormde volgens de architecten de grootste uitdaging. Het resultaat is een combinatie van een stedelijke architectuur met materiaalkeuzes die aansluiten in de omgeving.


BEN-gebouw

Residentie Silverzand werd gebouwd volgens de BEN-principes en vraagt daardoor weinig energie voor de verwarming van de ruimtes en het warme water en de ventilatie en koeling. Het E-peil is kleiner dan 45. Die energiezuinigheid vormt samen met een doordachte indeling van de appartementen en een goede geluidsisolatie – belangrijk op die locatie -  de basis voor een hoog wooncomfort.