Doorzoek volledige site
11 maart 2020

Een multidisciplinair gebouwencomplex, beschermd tegen ongewenst lawaai

Illustratie | © CDM
Illustratie | © CDM

Met de bouw van Centr'Al, een nieuw cultuur- en sportcentrum, is de herwaardering van het Albertplein, net op de grens tussen Vorst en Sint-Gillis, in volle gang. Het door B-architecten ontworpen gebouwencomplex bestaat uit twee units die door een druk kruispunt van elkaar gescheiden zijn. De akoestisch adviseurs van Bureau Defonseca werden ingeroepen om het gebouw en diens gebruikers te beschermen tegen het ongewenst lawaai van het voorbijrazende verkeer.

Het grootste van de twee gebouwen huist twee grote, boven elkaar gelegen, polyvalente ruimtes die worden gebruikt voor het organiseren van danslessen, sportactiviteiten, feestjes en recepties. Omdat beide ruimtes tegelijkertijd gebruikt moeten kunnen worden zonder dat er een geluidsprobleem optreedt, is er een hoogwaardig zwevend vloersysteem bovenop de lichte structurele vloer geïnstalleerd.

Bij de bouw van de structurele vloer werd geen beton gebruikt waardoor er veel tijdswinst werd geboekt. De draagvloer is gemaakt van stevige  geprofileerde staalplaten en meerdere vezelcement en OSB-panelen die bovenop de stalen balken werden aangebracht. Deze volledig droge opbouw diende op zijn beurt als basis voor het CDM-QuietDECK akoestische zwevende vloersysteem.  

CDM-QuietDECK, bestaande uit een dunne betonnen dekvloer van amper 5 cm dik, gestort op geprofileerde metalen zwaluwstaartplaten, rustend op veerkrachtige latten met elastomeerpads, garandeert een optimale geluids- en trillingsisolatie. Doordat de rails bovenop houten balken werden gelegd creëerde men een extra hoge luchtspouw die de luchtstijfheid aanzienlijk vermindert en zo bijdraagt aan de geluidsisolatie. Het resultaat is een efficiënt “massa-veer-massa” systeem dat de ruimtes ontkoppelt en isoleert.

GERELATEERDE DOSSIERS