Doorzoek volledige site
20 maart 2013 | JANNES ZWAENEPOEL

Zumtobel verlicht Maldegems rusthuis

Lichtplaatser en –producent Zumtobel richt het gerestaureerde Maldegemse rusthuis Warmhof in. Dankzij de slimme architectuur en het aangepaste licht wordt er gewerkt aan het welzijn van de inwoners en de bezoekers.
Lichtplaatser en –producent Zumtobel richt het gerestaureerde Maldegemse rusthuis Warmhof in. Dankzij de slimme architectuur en het aangepaste licht wordt er gewerkt aan het welzijn van de inwoners en de bezoekers.Het rusthuis telt 124 kamers voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De openbare ruimtes zijn ontworpen met het oog op veel lichtinval. Het hele gebouw heeft een oppervlakte van 10.000 m² en bestaat uit drie verschillende structuren.Het middelste gebouw is compleet nieuw en herbergt een groot restaurant. De twee andere gebouwen vormen het verblijf van de patiënten. Om te zorgen dat deze zich beter voelen, wordt er gewerkt met speciale verlichting.Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede verlichting een gunstige invloed heeft op mensen. Deze grote hoeveelheid licht, gecombineerd met het vermijden van lange gangen en ziekenhuis-witte verf zorgt voor een aantrekkelijk gebouw.

De deuren van de kamers worden verlicht met kleine LED lichtjes die van bovenaf schijnen. Elke soort patiënt (er zijn er vier) heeft zijn eigen kleur: groen, rood, blauw of roze.Elke kamer heeft grote ramen, die van de vloer tot het plafond reiken. De vloeren zijn bekleed met een naadloos steentapijt, zodat de bewoners makkelijk kunnen rondwandelen zonder veel lawaai te maken.