Doorzoek volledige site
16 maart 2020 | WOUTER POLSPOEL

Italiaanse architect Vittorio Gregotti (92) overleden aan coronavirus

In Milaan is de bekende Italiaanse architect Vittorio Gregotti op 92-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Gregotti, geboren op 10 augustus 1927 in Novara in het noordwesten van Italië, studeerde af aan de polytechnische school in Milaan en werkte aanvankelijk als redacteur en later hoofdredacteur bij het architectuurmagazine Casabella. In 1974 richtte hij met Gregotti Associati International zijn eigen architectenbureau op.

Met onder meer het Olympisch Stadion in Barcelona, waar in 1992 de Olymische Zomerspelen plaatsvonden, het Grand Théâtre in Aix-en-Provence in Frankrijk, het cultureel centrum Bélem in Lissabon en het theater- en operahuis Arcimboldi in Milaan laat Gregotti een resem bekende werken na. De architect hield zich daarnaast ook bezig met stadontwikkeling. Zo hielp hij in Shanghai bij het ontwerp van Pujiang, een nieuw stadsdeel dat door Gregotti's toedoen heel Italiaans aandoet.

Vanaf ‘75 organiseerde Gregotti regelmatig architectuurtentoonstellingen. Die vielen zo in de smaak bij de organisatoren van de Biënnale van Venetië, dat ze hem een jaar later aanstelden als directeur Visuele Kunsten van de Biënnale, wat in 1980 leidde tot een eerste volwaardige Biënnale voor architectuur.


"Milaan dankt veel aan hem"

"Met grote treurnis groeten we Vittorio Gregotti, een van onze grootste architecten en wereldambassadeurs. Milaan dankt heel wat aan hem", aldus burgemeester Beppe Sala.

Volgens de krant Corriere della Sera overleed de 92-jarige architect op 15 maart in het ziekenhuis San Giuseppe in Milaan, waar hij samen met zijn echtgenote Marina Mazza was opgenomen nadat bij beiden het coronavirus was vastgesteld.