Doorzoek volledige site
17 maart 2020 | FILIP VAN DER ELST

Restauratie en erfgoed in beeld

Een beeld zegt meer dan duizend woorden: om dat spreekwoord én onze special rond restauratie & erfgoed kracht bij te zetten vroegen we aan gerenommeerde architectuurfotografen om twee foto’s te selecteren: één favoriet beeld dat ze zelf gemaakt hebben, en een foto van een collega-fotograaf dat ze de moeite waard vinden. Alles kan, zolang het maar binnen het thema restauratie & erfgoed past. Hieronder vindt u hun inzendingen.

Steven Massart

Eigen beeld: Havenhuis, Antwerpen

item10

“Een project dat helemaal binnen het thema past, maar tegelijk ook heel wat voor- en tegenstanders kent. Zelf was ik ook niet onmiddellijk fan van het gebouw maar gaandeweg ben ik het wel zeer gaan appreciëren. In 2018 werd deze foto ingezonden voor de Belgische deelname aan de World Photographic cup.”

Beeld van andere fotograaf: een foto van Hélène Binet, gefotografeerd in het Hedmark Museum (Noorwegen) van Sverre Fehn

item9

“Dit is een project dat ikzelf ook heb bezocht. Archeologie en architectuur vormen er een boeiend samenspel, wat evengoed het geval is voor het onderwerp en de fotografische interpretatie van de ruimte door Binet.”

 

Christophe Van Couteren

Eigen beeld: Grote Post, Oostende

item8

“Voor mij is dit een geslaagde combinatie tussen oud en nieuw, tussen Gaston Eysselinck en B-architecten. De loopbruggen vallen op in het ontwerp, en naar mijn mening mag dit ook in een restauratie. De lijnen en vormen komen tot hun recht door ze rechttoe rechtaan in beeld te brengen, kenmerkend voor mijn stijl van fotograferen.”

Beeld van andere fotograaf: Kapel Sint-Truiden (Stijn Vereeken)

item6

“Dit is een beeld van zijn eindwerk, waarbij ik hem heb bijgestaan als mentor. Hier zien we een slimme oplossing qua ruimte-invulling, die bovendien mooi is uitgevoerd. Stijn snapt wat de bedoeling was van de architect en brengt dit zeer goed in beeld.”

 

Liesbeth Goetschalck

Eigen beeld: Het Predikheren, Mechelen

item7

“Ik had in de media al zien verschijnen dat het Predikherenklooster in Mechelen verbouwd was tot bibliotheek en het leek me een uiterst interessant gebouw. Het was dan ook een grote meevaller toen ik er mocht gaan fotograferen in opdracht van  ORBIT Architectural Lighting. Ik bewonder vooral dat er zoveel bewaard is gebleven van het oorspronkelijk gebouw en dat ze de nieuwe infrastructuur van de bibliotheek zo goed hebben geïntegreerd in het oude gebouw, precies alsof de nieuwe invulling hier helemaal thuis hoort!”

Beeld van andere fotograaf: Kapel Sint-Truiden (Toon Grobet)

item5

“Ik heb gekozen voor het architectuurbeeld omdat ik het hier heel mooi vind hoe het ‘oplapwerk’ van de oude kapel (de betonstenen in de openingen gemetseld bijvoorbeeld) zo mooi contrasteert met het enige nieuwe witte gedeelte dat als een uitstulping aan het gebouw lijkt te hangen. Het lijkt voor het grootste deel nog gewoon het oude gebouw, maar dit witte volume laat zien dat er wat meer aan de hand is. Ook mooi dat het een avondbeeld is en vooral uit het nieuwe gedeelte "het licht" komt.”

 

Pieter Gregoire

Eigen beeld: C-mine

item4

“Deze foto belicht de mijnschacht in roze licht, en werd genomen voor een actie van PinkRibbon in 2012. Het blijft een van mijn favorieten omdat de foto wat abstract is, de kleur mooi uitkomt in de donkere nacht en het beeld mijn filosofie van #anotherpointofview volgt.”

Beeld van andere fotograaf: Thor Central (Steven Massart)

item2

“Deze foto is mooi in zijn eenvoud en Steven creëert een leuke diepte in het beeld.”

 

Stijn Vereeken

Eigen beeld: Een beeld van het gerenoveerde en gerestaureerde hoofdgebouw op de voormalige mijnsite van Houthalen.

item3

“Nu doet dit gebouw onder andere dienst als het museum van 'GreenVille' waar je heel wat materiaal uit de mijnperiode kan bezichtigen. Tegelijkertijd is dit ook een plek waar de toekomst niet vergeten wordt. GreenVille, cleantech dienstencentrum voor duurzame energie, brengt mensen met kennis en ervaring over groene economie samen. De restauratie werd uitgevoerd door HUB (opgeleverd 2012).”

Beeld van andere fotograaf: De gerestaureerde Koninklijke Loge van de voormalige Hippodroom van Groenendaal (Christophe Van Couteren)

item1

 

Jan Liégeois

Eigen beeld: $tronghold, Wijnegem

“Bevreemding ten top, doordat oude silo's van de voormalige stokerij in Wijnegem omgevormd werden tot prachtige woonunits. Het heeft wat weg van een kasteel uit de toekomst.”

GERELATEERDE DOSSIERS