Doorzoek volledige site
24 januari 2013 | JANNES ZWAENEPOEL

Renovatieblog Gijbels vertelt over gevelrenovatie

Op de renovatieblog van Gijbels vertelt Joël Melaerts hoe het zit met gevelrenovatie. Voor velen is een renovatie van de gevel een hele klus, met talloze wettelijke valkuilen en hiaten. Toch zijn er vele voordelen aan een goed uitgevoerde gevelrenovatie verbonden. Joël Melaerts vertelt.
Op de renovatieblog van Gijbels vertelt Joël Melaerts hoe het zit met gevelrenovatie. Voor velen is een renovatie van de gevel een hele klus, met talloze wettelijke valkuilen en hiaten. Toch zijn er vele voordelen aan een goed uitgevoerde gevelrenovatie verbonden. Joël Melaerts vertelt.

Op TV kan je er bijna niet naast kijken: de make overs met de voor- en nabeelden. Altijd ben ik weer verbaasd over het eindresultaat. Met relatief weinig ingrijpende inspanningen, maar op basis van goed en persoonlijk advies, en efficiënte tips & tricks worden verbluffende resultaten behaald zonder dat er plastische chirurgie aan te pas komt.

Het uiterlijk bepaalt vaak (je kunt dat jammer vinden, maar het is nu eenmaal niet anders) de eerste indruk die mensen van je krijgen. En dat geldt ook zo voor de gevel van je bedrijfsgebouw. Je gebouw mag functioneel optimaal georganiseerd zijn, het kan uitblinken op energetisch vlak, het kan de perfecte ligging hebben, als de gevel geen geschikt uithangbord voor jouw bedrijf is, snij je in je eigen vlees als je er niets aan doet.

Hoe kan je van je werknemers verwachten dat ze fier blijven op hun bedrijf wanneer ze hun vrienden en familie een aftands gebouw moeten tonen? Kan je het (potentiële) sollicitanten kwalijk nemen dat ze liever op een ander gaan werken omdat de werkomgeving niets goed doet voorspellen? Om nog maar te zwijgen van de klanten die zich soms meer door hun ogen laten leiden bij hun koopgedrag dan door hun portemonnee. Akkoord, in een discount winkel nemen consumenten de minder aantrekkelijke winkelomgeving erbij om te kunnen profiteren van de lage prijzen. Maar dat maakt uiteraard deel uit van de strategie van die discounter, en consumenten weten dat ook. Ze verwachten niet anders. Wil je als bedrijf echter een meerwaarde en een hogere service bieden en daar een andere prijs voor vragen, verlangen kopers toch een bepaald niveau van comfort en uitstraling. Of dit nu in een B2C of een B2B omgeving is. Dat blijft gelijk.

Een goed verzorgde gevel geeft je klanten al voor ze binnen stappen een goed gevoel. En dat is toch waar het om draait, niet? Klanten weten dat hun emoties een rol spelen. Een goed gevoel vertaalt zich nu eenmaal vaker tot een aankoop. Dat is geen sprookje, maar pure realiteit. Maar dat wist je natuurlijk al.

Nu horen we je denken dat een gevelrenovatie gelijk staat aan een louter esthetische ingreep. Dat klopt uiteraard niet helemaal. In sommige gevallen is een gevelrenovatie gewoon pure noodzaak omdat er teveel littekens in de bestaande gevels zichtbaar zijn. Deze littekens kunnen ontstaan door bijkomende raamopeningen te creëren of door het dichten van bestaande raamopeningen tijdens de renovatiewerken. We lossen dit dan op door een nieuwe gevelbekleding ervoor te plaatsen.

Verder kan een gevelrenovatie een budgetvriendelijke manier zijn om je bedrijfsgebouw opnieuw te laten stralen. Let wel, ik zeg ‘kan zijn’, want uiteraard hangt dit af van je eigen wensen. Ook hier zijn er uiteraard verschillende budgettaire mogelijkheden. Bijkomend voordeel van een gevelrenovatie is de snelheid. Je zou versteld staan hoe snel de werkzaamheden kunnen vorderen. Bovendien kan je – mits een goede planning – als bedrijf gewoon verder blijven werken in het gebouw tijdens de renovatiewerken. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.

En last but not least kan een gevelrenovatie ook een energiebesparende maatregel zijn. Door te kiezen voor geïsoleerde panelen of door een extra isolatielaag voor de gevelbekleding aan te brengen, kan je namelijk veel energie besparen. De gevel is en blijft immers een van de belangrijkste vlakken waar warmteverliezen optreden. Zorg dan wel voor een luchtdicht en doorlopend isolatieschild dat nergens onderbroken is door koudebruggen. Die zijn immers nefast voor de isolatiewaarde van de gevel.

Belangrijke kanttekening hierbij is dat je je wel de vraag moet stellen of een gevelrenovatie volstaat. Als er voldoende ruimte is, als de indeling van de ruimtes naar wens is, en als het gebouw een behoorlijk E-peil kan voorleggen, is het niet noodzakelijk om het volledige gebouw te renoveren en volstaat een gevelrenovatie om je gebouw terug te laten stralen. Wanneer echter aan één van bovenstaande voorwaarden niet voldaan is, kan je waarschijnlijk best de zaken in een groter perspectief zien en overwegen om het volledige gebouw onder handen nemen.
Geen gemakkelijke beslissing, maar met onze ervaring in renovaties van bedrijfsgebouwen kunnen we je daar degelijk en objectief advies in verlenen.

Over isolatiewaarde gesproken. Velen vragen zich af of je voor een gevelrenovatie moet voldoen aan de EPB-normen. Dat is niet zo. Enkel het bij te bouwen deel of de nieuw geplaatste elementen moeten voldoen. Je hoeft dus niet heel je gebouw aan te passen. Wel is het zo dat bij renovatiewerkzaamheden het ideale moment is om er over na te denken hoe je oude, helemaal niet meer performante bouwelementen kunt vervangen of verbeteren.

Niet alleen de isolatiewaarde, ook de vergunningsplicht roept heel wat vragen op bij bedrijfsleiders. Hier is de wet niet zo eenduidig. In het kader van onderhoud- en instandhoudingswerken is een vergunning niet verplicht, maar dat geldt dus enkel voor het uitvoeren van werkzaamheden om verdere schade te beperken en is enkel van tel bij gebruik van dezelfde, weliswaar te vernieuwen, gevelmaterialen. Als bijvoorbeeld je gevelpleister scheuren en barsten toont, mag je die vernieuwen zonder eerst een vergunning aan te vragen. Vanaf het ogenblik echter dat je gevelmaterialen aanpast en raamopeningen groter of kleiner maakt moet je wel degelijk een bouwvergunning aanvragen.

Overgenomen van: Renovatieblog Gijbels.