Doorzoek volledige site
28 januari 2013

Jaaroverzicht 2012: Eerste editie Archifocus Awards

Tijdens I am Architect in Loods 22 in Gent vond ook de uitreiking van de eerste Archifocus Awards plaats. Deze wedstrijd was een organisatie van Architectura.be dat daarvoor samenwerkte met het Centrum voor Duurzaam Bouwen, Xatrax en Techcad dat als sponsor van de wedstrijd fungeerde. De publieksprijs ging naar Laura Bown (Refuge. Wim Goes). Koen Van Damme werd laureaat van de vakjury met zijn foto's van de VM Residence in St-Martens-Latem (Van Duysen). De architectenjury verkoos Tim Van de Velde (Brug van Vroenhoven, Ney & Partners). Voor de persjury stond Hendrik Biegs (Station Luik, Calatrava) op het hoogste schavotje.
Tijdens I am Architect in Loods 22 in Gent vond ook de uitreiking van de eerste Archifocus Awards plaats. De publieksprijs ging naar Laura Bown (Refuge. Wim Goes). Koen Van Damme werd laureaat van de vakjury met zijn foto's van de VM Residence in St-Martens-Latem (Van Duysen). De architectenjury verkoos Tim Van de Velde (Brug van Vroenhoven, Ney & Partners). Voor de persjury stond Hendrik Biegs (Station Luik, Calatrava) op het hoogste schavotje.

De Archifocus-wedstrijd was een organisatie van Architectura.be dat daarvoor samenwerkte met het Centrum voor Duurzaam Bouwen, Xatrax en Techcad dat als sponsor van de wedstrijd fungeerde. Uit 41 inzendingen koos een 12-koppige architectenjury een shortlist van 8 projecten. Het waren deze projecten die in aanmerking kwamen voor een van de vier prijzen die uitgereikt werden op I am Architect.


Publieksprijs

De Refuge in Gent door Laura Bown
Voor de publieksprijs was het aantal online stemmen bepalend. In het totaal werden er 1627 stemmen uitgebracht op een van de 8 inzendingen. Het hoogst aantal stemmen (316) ging naar de foto van Laura Bown voor haar foto van de Refuge van Wim Goes. Zij ging hiermee Koen Van Damme (278), Stijn Bollaert (274) en Klaas Verdru (272) vooraf.

1 Laura Bown
2 Koen Van Damme
3 Stijn Bollaert


Persprijs

Station Luik-Guillemins door Hendrik Biegs
Om te bepalen wie de winnaar van de persprijs won, werden de stemmen van 11 journalisten samengesteld. Juryvoorzitter Quentin Van Soldt (bouwenwonen.be) mocht de prijs overhandigen aan Hendrik Biegs voor zijn foto van het station in Luik. Hij haalde het nipt van Tim Van de Velde. Derde werd Kris Van Damme.

1 Hendrik Biegs
2 Tim Van de Velde
3 Kris Vandamme


Architectenjury

De nieuwe brug in Vroenhoven door Tim Van de Velde
Voor de architectenjury was de einduitslag niet zo nipt als voor andere categorieën. Tim Van de Velde haalde het met ruime voorsprong op Koen Van Damme, Hendrik Biegs en Stijn Bollaert.

1 Tim Van de Velde
2 Koen Van Damme
3 Hendrik Biegs


Vakjury

De VM Residence in St-Martens-Latem door Koen Van Damme
De prijs van de vakjury werd bepaald door DAPH (Dutch Architectural Photographers). Deze sympatieke vereniging van Nederlandse architectuurfotografen kwam met een zeskoppige delegatie naar Gent afgezakt om hun prijs uit te reiken aan een Belgische collega. Het was Thea Van den Heuvel die de prijs mocht overhandigen aan Koen Van Damme die het in deze categorie haalde van Stijn Bollaert en Kris Vandamme.

1 Koen Van Damme
2 Stijn Bollaert
3 Kris Vandamme


Puur uit nieuwsgierigheid heeft de organisatie de punten van de verschillende jury's eens samengeteld. Daaruit bleek dat Koen Van Damme over alle categorieën heen de verschillende juryleden het meest kon bekoren. Hij gaat hiermee Tim Van de Velde vooraf en drie fotografen die ex-aequo derde eindigen: Hendrik Biegs, Laura Bown, Stijn Bollaert.


8 winnaars

Hoewel er maar vier eindwinnaars zijn, mogen alle acht fotografen die doorgestoten zijn naar de shortlist zich een winnaar noemen. Bij de longlist treffen wij trouwens nog heel wat knappe inzendingen aan die ook zeker een plaats verdienden in de shortlist. Alle inzendingen uit de shortlist en de longlist zijn nog steeds te bekijken op de website www.archifocus.be.