Doorzoek volledige site
19 maart 2020 | WOUTER POLSPOEL

NAV: "Probeer creatief te zijn om aan de slag te blijven maar respecteer de maatregelen van de overheid"

Illustratie | Pixabay

"Probeer creatief te zijn om aan de slag te blijven maar respecteer de maatregelen van de overheid." Dat is het meest recente standpunt van Netwerk Architecten Vlaanderen in de coronacrisis. Het is momenteel in overleg met de Vlaamse administratie en bevestigt dat er in hoogdringendheid gewerkt wordt aan een oplossing voor onder meer de vergunningsprocedures. De Confederatie Bouw laat vandaag dan weer weten dat de federale overheid ingaat op haar vraag tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht uit te breiden. Alle bedrijven uit de bouwsector die een dossier tijdelijke werkloosheid indienen bij de RVA kunnen daarbij het argument overmacht inroepen.

NAV liet gisteren nog weten dat het aandringt op tijdelijke maatregelen voor bouwprojecten of vergunningsaanvragen die stilvallen of niet de geijkte procedures kunnen doorlopen als gevolg van de coronacris. Het is momenteel in nauw overleg met de Vlaamse administratie, onder meer voor de vergunningsprocedures. Later deze week zou een Vlaams nooddecreet en bijhorend uitvoeringsbesluit worden gestemd dat uitzonderingen op de lopende procedures mogelijk moet maken. "In de tussentijd willen we architen vragen dat ze proberen om toch aan de slag te blijven. Uiteraard moeten de maatregelen van de overheid zoals social distancing worden nageleefd, wat de verplichte werfcontrole danig bemoeilijkt, maar mits de nodige creativiteit lukt dat misschien toch nog", klinkt het bij communicatieverantwoordelijke voor NAV Pieter De Groote. NAV verspreidde maandag al een aantal aanbevelingen zoals het werken met gesloten deuren, het aanmoedigen van telewerken en het vermijden van werf- en andere vergaderingen. Alle tips zijn te vinden op deze pagina, die steeds geupdatet wordt.


Tijdelijke werkloosheid uit overmacht voor bouwondernemingen

Na de extra maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad nam in de strijd tegen het coronavirus, pleitte de Confederatie Bouw meteen voor de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid uit overmacht voor alle bouwondernemingen die hun activiteit moesten staken. De federale regering heeft daar nu werk van gemaakt en beslist om alle vragen over tijdelijke werkloosheid in het kader van COVID-19 als overmacht te laten behandelen door de RVA.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Sinds dinsdagmiddag werden alle bedrijven verplicht om thuiswerk op te zetten en/of alle principes van social distancing na te leven, maar beide zijn in onze sector niet evident te implementeren.” Van alle werknemers in de bouw is driekwart arbeider op een werf, zij kunnen niet telewerken. Wat de te laten afstand betreft, is het in de bouw evenmin evident om daar altijd rekening mee te houden, denk aan verplaatsingen met de werfbus, afstand op de werf en in de werfkeet ... Bouwbedrijven die nu hun activiteiten moeten sluiten, genieten zo van een betere bescherming voor henzelf en voor hun werknemers doen."