Doorzoek volledige site
23 maart 2020

BINST ARCHITECTS en Noorse Snøhetta mogen Brusselse Muntcentrum hertekenen

Illustratie | Snøhetta + Binst Architects
Illustratie | Snøhetta + Binst Architects
Illustratie | Snøhetta + Binst Architects

BINST ARCHITECTS en het Noorse architectenbureau Snøhetta mogen het Muntcentrum in Brussel hertekenen. Het ontwerp voorziet ruimte voor wonen en werken en bevat ook een hotel. Tegen 2024 moet het gerenoveerde Muntcentrum klaar zijn.

Investeringsfirma Whitewood kocht de kolos tegenover de Koninklijke Muntschouwburg in hartje Brussel in januari 2019 van eigenaars bpost en de stad Brussel. In september schreven Whitewood, Immobel, DW Partners en de Brusselse bouwmeester een internationale architectuurwedstrijd uit voor het gebouw boven winkelcentrum The Mint. De opdracht: een ontwerp dat voorziet in woon- en kantoorruimte en ook een hotel bevat. Bovendien moest het ontwerp het 62.000 vierkante meter grote gebouw een architecturale invulling geven die aansluit bij de centrale ligging van het Muntcentrum door het te laten communiceren met zijn directe omgeving. Momenteel huist het administratief centrum van de stad Brussel nog in het gebouw.

De jury weerhield na een eerste ronde vijf architectuurteams uit meer dan vijftig inzendingen. Het winnende ontwerp werd uiteindelijk dat van de architecten van het Noorse Snøhetta en het Belgische BINST ARCHITECTS uit Antwerpen. Hun ontwerp onderscheidt zich volgens de jury door het grote respect dat het heeft voor de architecturale waarde van het bestaande gebouw en de integratie in de stedelijke context. In de uitvoering worden de bureaus nog bijgestaan door de Brusselse architectenbureaus DDS+ en A.D.E. Architects.